Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Neen, ik denk niet aan stoppen”

Bijna 35-jarige Dirk Van Tichelt vijf maanden buiten strijd met gescheurde kruisbande­n

-

Dirk Van Tichelt mag een streep trekken door het voorjaar. Op een trainingss­tage in Oostenrijk scheurde de Beer van Brecht zijn voorste kruisbande­n. Verwacht wordt dat Van Tichelt na zijn operatie op 7 februari vijf maanden buiten strijd zal zijn, waardoor hij zeker het EK in juli mag vergeten.

Van Tichelt blijft echter niet bij de pakken zitten en kijkt, typisch Van Tichelt, positief vooruit. “Ik hoop op het WK eind augustus mijn terugkeer te vieren om daarna kwalificat­ie af te dwingen voor de Spelen van Tokio. De race naar Tokio zal serieus pittig worden, maar ik geloof er in.”

Een routinewor­p zoals Van Tichelt er al honderden heeft uitgevoerd, maar deze keer met een faliekant randje. “Ik was aan het sparren met de jonge Sloveen Martin Hojac. Ik trok hem te hard naar me toe waardoor mijn voet bleef steken. Alles kwam op mijn rechterkni­e. Ik hoorde meteen een krak. Aanvankeli­jk dacht ik het om een andere blessure ging, totdat ik ’s anderendaa­gs heel instabiel was”, blikt Van Tichelt terug op die noodlottig­e worp.

Blanco palmares

Het klinkt vreemd voor een judoka, maar op zijn 34ste beleeft de bronzen medaillist van de Spelen van Rio een medische primeur.

“Op het vlak van operaties heb ik een blanco palmares. Ik heb wel vaak last van mijn nek, maar in mijn hele carrière was ik maximaal twee à drie weken out. Op 7 februari zal ik voor het eerst in mijn loopbaan onder het mes moeten. Ik weet dus eigenlijk niet wat me te wachten staat op vlak van revalidati­e. Ik ben wel al eens te rade gegaan bij mijn vriendin Esther. Zij heeft al twee zulke kruisbande­noperaties achter de rug. Van een judoka wordt verwacht dat hij na zo’n operatie vijf maanden later opnieuw op de mat zal staan. Mij moet dat ook lukken.”

35 in juni

Van Tichelt viert in juni zijn 35ste verjaardag en kende in 2018 niet zijn grootste successen. Is een terugkeer naar het hoogste niveau nog realistisc­h?

“Jazeker, op die stage had ik echt opnieuw het gevoel dat ik met de besten van de wereld meekon. Ik had dat goed gevoel graag doorgetrok­ken op tornooien. Na vijf maanden revalidati­e zal ik dat goed gevoel niet kwijtgespe­eld zijn. Aan stoppen gedacht? Nu zeg ik neen, ik ga er vol voor, maar als het bijvoorbee­ld na vier maanden niet de goede kant mocht uitgaan, zal ik misschien anders redeneren.”

 ?? FOTO BELGA ?? Dirk Van Tichelt.
FOTO BELGA Dirk Van Tichelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium