Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een goede eerste stap vooruit”

David Goffin en Elise Mertens als enige Belgen door in enkelspel

- Serge Fayat

Het slechte nieuws? Na twee dagen in Melbourne blijven er nog amper twee Belgen over in het enkelspel op de Australian Open. Het goede nieuws? Het gaat om onze twee beste landgenote­n, Elise Mertens (WTA 14) en David Goffin (ATP 22). Steve Darcis (ATP 315) kon niet stunten tegen coming man Borna Coric (ATP 12).

Voor het Belgische tennis was het gisteren nog niet de stralende zon – die verschuild­e zich trouwens meerdere malen achter de wolken bij zwoele temperatur­en – maar er werd wel vooruitgan­g geboekt na de baaldag van de dag voordien. David Goffin zette, zoals hij het zelf verwoordde, “een goede eerste stap vooruit” door kinderlijk eenvoudig te winnen van de jonge Chileen Christian Garin (ATP 86), die aan zijn eerste Australian Open deelnam: 6-0, 6-2 en 6-2 in minder dan anderhalf uur.

“Was het makkelijk? Er bestaan geen gemakkelij­ke wedstrijde­n”, zei Goffin. “Garin is nog jong. Ik was meteen heel agressief en heb hem snel op zijn

forehand aangevalle­n, ik zag dat hij daar moeite mee had. Daarna heb ik de zaken goed onder controle gehouden. Ik ben in elk geval tevreden. Dit is heel positief voor het vervolg.”

Wat Goffin misschien nog het meest plezierde: zijn elleboog bezorgt hem geen last meer. Hij mag opnieuw met 200 kilometer per uur proberen te serveren en zich vanaf de baseline vol in de bal gooien. Dat zal nodig zijn, want vanaf donderdag wacht Marius Copil (ATP 61), een 28jarige Roemeense krachtpats­er die vorig jaar in Basel Marin Cilic en Sascha Zverev (ATP 4) klopte. Daarna volgt eventueel de jonge Rus Daniil Medvedev (ATP 16), finalist in Brisbane.

Mertens maakt fouten Ook Elise Mertens kon zich plaatsen voor de tweede ronde,

ten koste van de Slovaakse Anna Karolina Schmiedlov­a (WTA 59). De 23-jarige Limburgse, die vorig jaar de halve finale haalde, kreeg het wel warm in de tweede set toen ze plots 5-2 achter stond en nadien twee setballen moest redden.

“Ik voelde een mix van stress en opwinding”, zei Mertens. “Ik begon heel sterk, maar daarna maakte ik fouten, vooral met mijn forehand (16 in totaal, red.), wat me achteruit deed kruipen. Bij 5-2 in haar voordeel zei ik tegen mezelf: Stop, geen emoties meer en gewoon op die bal slaan, ook al gaat die buiten. En ik kon het tij

keren.”

In de volgende ronde treft Mertens de Russische Margarita Gasparyan (WTA 91) met haar eenhandige backhand. Zoals Roger Federer, haar grote voorbeeld.

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium