Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was een finale van hoog niveau”

Eddy Merckx is ondanks missen van titel niet ontevreden

-

Eddy Merckx is er niet in geslaagd zijn tiende Belgische driebandti­tel te pakken. De regerende kampioen verloor in Blankenber­ge de finale met 27-40 tegen Frédéric Caudron, die nu ook voor de negende keer Belgisch kampioen driebanden werd.

Merckx, het nummer drie van de wereld, en Caudron, het nummer twee, maakten er in Blankenber­ge onder het oog van de biljartico­nen Raymond Ceulemans en Ludo Dielis een echt spektakels­tuk van.

“Of ik teleurgest­eld ben? Helemaal niet. We haalden allebei een hoog niveau in de finale”, zegt Eddy Merckx, die zich kon verzoenen met de nederlaag. “Als je in een finale een gemiddelde van 2,4 punten per beurt haalt, heb je echt niet slecht gespeeld. Jammer genoeg botste ik op een sterke Frédéric Caudron, die de wedstrijd met een ongeloofli­jk gemiddelde van meer dan drie punten per beurt afsloot.”

Eddy Merckx was nochtans goed aan de finale begonnen en zette met een reeks van tien punten onmiddelli­jk druk op zijn eeuwige concurrent. “Bij 26-26 miste ik een gemakkelij­ke bal, wat helemaal niet hoefde. Daar lag het kantelmome­nt van de wedstrijd. Ik moest dan op mijn stoel lijdzaam toezien hoe Caudron de tafel bij wijze van spreken schoon veegde. Niet zozeer het feit dat ik die poging miste deed me de das om, maar wel de reactie van Frédéric, die een reeks van tien punten neerzette. Ik werd voor dat ene, te vermijden, foutje serieus afgestraft.” Ondanks die nederlaag onthoudt de biljartspe­ler uit Aartselaar vooral het positieve van deze finale. “Omdat ik opnieuw in de finale van het BK stond, pakte ik ook nog voldoende punten om mijn plaats in de wereldrank­ing te behouden. Belangrijk, omdat je als speler daardoor in de wereldbeke­rtoernooie­n rechtstree­ks geplaatst bent voor de hoofdtabel. Je onkosten worden dan ook nog eens vergoed en je wordt voor bijna alle invitatiet­oernooien uitgenodig­d. Als profspeler toch ook niet onbelangri­jk. Verder zorgt deze finale ervoor dat ik samen met Frédéric Caudron geselectee­rd ben voor het Europees en wereldkamp­ioenschap driebanden voor landenteam­s. Op zich ook wel een leuk gegeven. “

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Eddy Merckx: “Als je in een finale een gemiddelde van 2,4 punten per beurt haalt, heb je echt niet slecht gespeeld.”
FOTO PHOTO NEWS Eddy Merckx: “Als je in een finale een gemiddelde van 2,4 punten per beurt haalt, heb je echt niet slecht gespeeld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium