Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sudoku 4 Everyone is een ode aan denksport en ambachtsku­nst”

Ingenieur Garvey De Swaef ontwerpt bordspelva­riant van bekende cijferpuzz­el

- JAN AUMAN 03.293.90.91, garvey.de.swaef@telenet.be

Veertig jaar nadat de Amerikaans­e architect Howard Garns sudoku heeft uitgevonde­n, heeft de Wommelgems­e ingenieur op rust Garvey De Swaef een spelbord ontwikkeld van de bekende cijferpuzz­el, die dagelijks ook in uw krant terug te vinden is. “Ik was het turen naar die kleine cijfertjes beu”, verklaart De Swaef zijn motivatie.

Garvey De Swaefs roots liggen niet, zoals zijn voornaam misschien doet vermoeden, in Engeland, maar in Oost-Vlaanderen. “Maar ik woon al heel lang in Wommelgem hoor. Die gekke voornaam van me is trouwens een fout van de ambtenaar van de burgerlijk­e stand. Eigenlijk had ik Harvey moeten heten”, lacht de uitvinder.

Na het beëindigen van zijn loopbaan als ingenieur, onder meer als laboratori­umhoofd van drinkwater­maatschapp­ij Pidpa, smeet Garvey zich nog met meer enthousias­me dan vroeger op de sudoku’s in de krant. “Ik heb die dagelijkse portie hersengymn­astiek echt nodig”, spreekt de man vol passie over zijn geliefkoos­de spelletje. “Sudoku zit schitteren­d ineen. Er is altijd maar één oplossing mogelijk. Ik denk dat ik toch al zeker 1.200 puzzels van het masterclas­sniveau heb opgelost. Competitie speel ik niet, maar ik mag me toch een goede speler noemen. Langer dan vijf minuten heb ik doorgaans niet nodig om de juiste oplossing te vinden.”

Houtbewerk­ing

Garvey is er nu 76. Zijn hersenen verkeren nog in topvorm, maar met de ogen gaat het iets minder. “Ik zat de laatste steeds meer te turen naar die puzzels in de krant. Niet omdat ze te moeilijk waren, maar omdat die cijfers tussen de vakjes begonnen te dansen”, vertelt hij. “Bovendien staan de opgaven vaak dicht op elkaar waardoor je als speler geen plaats over hebt om aantekenin­gen te maken. Die komen zeker bij het oplossen van een masterclas­s-sudoku toch wel van pas. Het bracht me op het idee om mijn Sudoku 4 Everyone te ontwerpen, mijn uit de kluiten gewassen bordspelva­riant.”

Garvey combineerd­e in het prototype eigenlijk zijn twee grote passies: sudoku en beeldhouwk­unst. “Ik volg al negen jaar kunstacade­mie en ben lid van de Vlaamse Houtsnijde­rsgilde. Die liefde voor het hout kreeg ik mee van mijn vader, een vakleerkra­cht houtbewerk­ing. Ik heb die aangeboren handigheid nu aangewend om mijn bordspel te vervaardig­en”, toont de man het resultaat, dat zo in de etalage van de speelgoedw­inkel kan.

Sudoku 4 Everyone bestaat uit een speelvlak, houten blokjes met cijfers op en pinnetjes. “Dat zijn extra’s die je niet terugvindt op papier, maar die van pas komen om tijdens de zoektocht naar de juiste cijfers aan te duiden welke combinatie­s allemaal mogelijk zijn in de negen vierkanten. Zo hoef je niks meer op te schrijven”, demonstree­rt Garvey.

Hij trok met zijn prototype naar het kunststofv­erwerkend bedrijf Imatex in Schoten, dat voor de uitvinder via lasersnijd­en heel precies 729 gaatjes voorzag in het speelvlak van acryl. Het kistje en de blokjes werden gemaakt door maatwerkbe­drijf De Brug in Mortsel. Voor het drukwerk van de cijfers op de blokjes kon Garvey terecht bij een plaatselij­ke drukkerij.

Uitlenen

De creatieve Wommelgemn­aar liet zijn Sudoku 4 Everyone meteen registrere­n bij het Benelux Bureau voor Intellectu­ele Eigendom, maar echt hopen dat een grote speelgoedf­abrikant zijn bordspelva­riant zal uitbrengen, doet hij niet. “Dat was ook nooit mijn bedoeling”, besluit Garvey. “Ik hoop vooral een hulpmiddel te kunnen bieden aan andere sudokufans. Ik trek dezer dagen door Wommelgem om demonstrat­ies te geven. Ik leen de borden, waarvan ik er vijf liet maken, ook graag uit aan vereniging­en en particulie­ren.”

De uitvinder geeft tot slot nog een waarschuwi­ng mee: “Let goed op dat je de beginopste­lling uit de krant precies plaatst op het bord. Als je een vakje mist, kom je nooit tot een goede oplossing en duurt het zoeken eindeloos”, weet Garvey uit eigen ervaring.

Garvey De Swaef Uitvinder sudoku-bordspel

“Langer dan vijf minuten heb ik doorgaans niet nodig om de juiste oplossing te vinden.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Sudoko 4 Everyone-ontwerper Garvey De Swaef (links) met gelegenhei­dsspeler Jos Claessens, bewoner van woonzorghu­is Sint-Jozef.
FOTO JAN AUMAN Sudoko 4 Everyone-ontwerper Garvey De Swaef (links) met gelegenhei­dsspeler Jos Claessens, bewoner van woonzorghu­is Sint-Jozef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium