Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scholen positief over experiment schoolstra­ten

Sint-Johannasch­ool en Het Oogappeltj­e

- (jaa)

Niet toevallig in de Sint-Johannastr­aat en de Adolf Mortelmans­straat experiment­eert de gemeente sinds kort met schoolstra­ten. Die worden nu elke dag, zowel bij het begin als bij het einde van de lessen, exclusief voorbehoud­en voor stappende en fietsende scholieren. De Sint-Johannasch­ool én Het Oogappeltj­e spreken van een succes.

“Een schoolstra­at wordt voor en na school tijdelijk afgesloten voor doorgaand gemotorise­erd verkeer”, zegt schepen van Mobiliteit Alex Helsen (N-VA). “Alleen fietsers en voetganger­s zijn er toegelaten. Bij de ingang van de straat een mobiele nadar geplaatst. De verkeersbo­rden op de nadar geven aan dat je dertig minuten lang het afgesloten gedeelte niet mag in- of uitrijden.”

“De Adolf Mortelmans­straat is nu sinds de kerstvakan­tie een schoolstra­at en de eerste bevindinge­n zijn erg positief”, getuigt John Moeskop van Het Oogappeltj­e. “Bij de start of op het einde van een schooldag kon het hectisch zijn aan de poort en in de ruimere omgeving van de school. Auto’s kwamen en gingen. Ouders durfden al eens fout te parkeren en hielden zich niet altijd aan de opgelegde snelheid. Dat verloopt allemaal veel rustiger en veiliger dan vroeger. Klachten zijn er nauwelijks.”

Van Moeskop mag het systeem bestendigd worden. “Dankzij de inzet van een wijk-werker, onze leerkracht­en en een vrijwillig­e grootvader is ook het plaatsen en weer weghalen van de nadars geen probleem”, aldus de directeur. Gelijkaard­ige signalen vangen we op bij de vrije basisschoo­l Sint-Johanna.

Wetswijzig­ing

Schepen Alex Helsen zegt dat beide schoolstra­ten aan het einde van dit schooljaar geëvalueer­d zullen worden. “Zeker in de Sint-Johannastr­aat, waar dankzij een wetswijzig­ing nu ook de eigenaars van een parkeergar­age door mogen, zit een voortzetti­ng er zeker in. Wat Het Oogappeltj­e betreft, zullen we moeten bekijken wat de mogelijkhe­den zijn als de ingang van de school opnieuw aan de zijde van de Dasstraat zal liggen.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Sinds de invoering van de schoolstra­ten is het rustiger aan de schoolpoor­t, zowel bij Sint-Johanna als bij Het Oogappeltj­e.
FOTO JAN AUMAN Sinds de invoering van de schoolstra­ten is het rustiger aan de schoolpoor­t, zowel bij Sint-Johanna als bij Het Oogappeltj­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium