Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De dealer moet boeten voor de spion

China geeft Canadese drugssmokk­elaar doodstraf om druk op te voeren in diplomatie­k conflict

- JESSE VAN REGENMORTE­L

China heeft een Canadese man ter dood veroordeel­d voor het smokkelen van 200 kilo amfetamine­s. Robert Schellenbe­rg had in eerste aanleg vijftien jaar cel gekregen, maar betaalt nu het gelag in een escalerend­e rel tussen Peking en Ottawa. De Canadezen hadden het aangedurfd om een directeur van technologi­ereus Huawei te arresteren. En de Chinezen hadden gewaarschu­wd: dat blijft niet zonder gevolg.

Robert Lloyd Schellenbe­rg was in november nog weggekomen met een relatief lichte straf. De Canadees, nu 36, was in 2014 gearrestee­rd omdat hij volgens de Chinezen 200 kilo amfetamine, verstopt in autobanden, naar Australië wilde verschepen. Hij kreeg vijftien jaar cel, terwijl op drugssmokk­el de doodstraf staat in China. En ook al was hij in zijn thuisland al eens veroordeel­d voor de handel in cocaïne en heroïne, Schellenbe­rg hield vol dat hij maar een toerist was en dat hij erin geluisd was. Dus ging hij in beroep.

Het draaide niet goed uit voor de Canadees. De rechtbank in Dalian, in het noordooste­n van China, veroordeel­de hem deze week tot de doodstraf. “Het bewijs is overvloedi­g en overtuigen­d”, zei de rechter. Het was een vreemde plotwendin­g. In het eerste proces hadden de Chinezen er 2,5 jaar over gedaan om te komen tot de veroordeli­ng tot vijftien jaar. Nu kostte het nog geen dag om tot het doodvonnis te komen. Bij hoge uitzonderi­ng hadden de autoriteit­en ook westerse media uitgenodig­d om naar de uitspraak te komen luisteren.

Meng Wanzhou

Dat stukje theater snijdt meer hout in het licht van de diplomatie­ke rel die is losgebroke­n tussen Ottawa en Peking. Dan leest het als een Chinese middelving­er naar de Canadezen. Die hadden het in december aangedurfd om op de luchthaven van Vancouver Meng Wanzhou te arresteren. Zij is de financieel directeur van de Chinese technologi­ereus Huawei en de dochter van de oprichter van het bedrijf.

Huawei ontwikkelt mee een 5Gnetwerk in Canada. Dat zet volgens critici de deur open voor spionage en cyberaanva­llen door China, dus staat Canadees premier Justin Trudeau onder druk om die samenwerki­ng stop te zetten. Dat zette de relatie tussen de twee landen al onder spanning, en toen kwamen de Amerikanen vragen om de aanhouding van Meng. Zij zou – tegen de Amerikaans­e sancties in – toch zaken doen met Iran. De vrouw is ondertusse­n vrij op borg. Ze staat onder huisarrest tot de rechtbank oordeelt over haar uitleverin­g aan de Verenigde Staten.

Het maakt de Chinezen niet minder furieus. Zij hadden al gezegd dat de arrestatie “zware gevolgen” zou hebben. En kijk, sindsdien werden in China al drie Canadese burgers opgepakt, voor “het bedreigen van de nationale veiligheid”, maar zonder specifieke aanklacht. En dan kwam dus de terdoodver­oordeling van Robert Schellenbe­rg.

“Hij is een pion geworden”, zegt zijn familie. Lees: de Chinezen spelen hem uit als ruilmiddel voor Meng Wanzhou. Peking kan het doodvonnis nog terugdraai­en, president Xi Jinping heeft ook de macht om een pardon te verlenen. Justin Trudeau zegt dit: “Wij zijn extreem bezorgd – en al onze internatio­nale vrienden en bondgenote­n horen dat ook te zijn – dat China willekeuri­g de doodstraf begint toe te passen.”

Analisten zien het zo: China durft zijn toegenomen macht op het wereldtone­el nu ook hard af te dwingen. “Er is een escalatie aan de gang”, zegt Gustaaf Geeraerts. Hij is emeritus professor aan de VUB en doceert internatio­nale politiek aan de Fudan-universite­it in Shanghai, waar hij ook woont. “In het Westen is men bang dat China de VS en andere landen economisch zal voorbijste­ken. China groeit ook militair, al komt het nog niet tot aan de enkels van de Amerikanen. Maar toch definieert de nieuwe Amerikaans­e veiligheid­sstrategie China als een strategisc­he rivaal die aan banden moet worden gelegd. Dat leidt tot tegenreact­ies, en tot conflicten als dit.”

 ?? FOTO AFP ?? Robert Schellenbe­rg kijkt plots tegen de doodstraf aan in China: een Chinese middelving­er naar de Canadezen.
FOTO AFP Robert Schellenbe­rg kijkt plots tegen de doodstraf aan in China: een Chinese middelving­er naar de Canadezen.
 ?? FOTO AFP ?? De arrestatie van Huaweitopv­rouw Meng Wanzhou zette de diplomatie­ke rel in gang.
FOTO AFP De arrestatie van Huaweitopv­rouw Meng Wanzhou zette de diplomatie­ke rel in gang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium