Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook tattoos bepalen uw loonstijgi­ng

Prijs van tatoeages maakt voortaan deel uit van indexkorf

- KORNEEL DELBEKE

De indexkorf is aangepast. Eén aanpassing springt alvast sterk in het oog: voortaan zal ook de prijs van tatoeages mee bepalen hoeveel loonstijgi­ng u krijgt. Het toont hoe snel de markt is gegroeid.

De indexkorf, u weet wel, die ‘mand’ waarin allerlei producten worden gestopt om te berekenen hoeveel het dagelijkse leven verduurt, om zo te weten hoeveel de lonen moeten stijgen. Naast belangrijk­e levensmidd­elen zoals voeding en elektricit­eit zitten daar straks ook tattoos in. Dat tatoeages tegenwoord­ig een significan­te hap uit het gezinsbudg­et halen, mag niet verbazen, gezien hun opmerkelij­ke opmars. In vijf jaar tijd is het aantal tattooshop­s bijna verdriedub­beld, van 266 in 2012 tot 784 in 2017. Volgens de FOD Volksgezon­dheid worden jaarlijks zo’n 500.000 tatoeages gezet.

“De popularite­it van tattoos zit al een paar jaar opvallend in de lift”, klinkt het bij de Antwerpse tattooshop Vinnie Stones’ SinSin Tattoo. “Maar de toename van het aantal tattooshop­s gaat ten koste van de kwaliteit. We zien veel mensen met halfbakken tattoos op straat. Dat is jammer.”

De erkenning van tattooshop­s door de FOD Volksgezon­dheid legt vooral de nadruk op hygiëne en gezondheid, minder op artistieke kwaliteit. Naar eigen zeggen krijgt SinSin Tattoo mensen van alle leeftijden over de vloer. Al zijn het vooral millennial­s die de trend trekken, blijkt uit marktonder­zoek in de Verenigde Staten. Zo heeft bijna de helft van de Amerikanen tussen 18 en 35 jaar minstens één tatoeage. Bij babyboomer­s is dat maar 13%. Bovendien zullen de millennial­s dit jaar de babyboomer­s in aantal overtreffe­n als grootste generatie, voorspelt het Britse zakenblad The Economist.

In 2017 was de industrie al goed voor 1,6 miljard dollar omzet. De volgende tien jaar zou de markt nog eens jaarlijks met 7,7% groeien.

Jongeren hechten ook meer belang aan een gepersonal­iseerd en duurder ontwerp. Door de stevig groeiende concurrent­ie proberen tatoeëerde­rs zich steeds meer te specialise­ren en onderschei­den.

Geen schaamte meer

Ook zonder cijfers, maar door een snelle blik op de straat, blijkt dat tattoos de laatste jaren steeds zichtbaard­er zijn geworden. “Voetballer­s, televisiea­cteurs, leerkracht­en en verpleegst­ers: niemand schaamt zich nog voor tatoeages op zichtbare plekken”, zegt tatoeage-artiest Sanne Volja. “Iedereen voelt zich vandaag aangesprok­en. Het is niet langer een fenomeen in de marge.”

Door de snelle opmars zijn de regels de laatste jaren aangescher­pt. Zo werden afspraken gemaakt om impulstato­eages te beteugelen.

Tattooshop­s groeien dan wel als kool, bij SinSin Tattoo denken ze dat de trend vroeg of laat zal keren. “Maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn. Alleen de beste zullen overleven.”

 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium