Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De gele hesjes van 200 jaar geleden

‘Peterloo’ schetst context van vergeten drama uit Britse geschieden­is

- RUBEN AERTS

Peterloo

Van: Mike Leigh Met: Rory Kinnear, Maxine Peake, Neil Bel 154 min.

In 1819 liep het grondig fout bij een massale protestbij­eenkomst van arbeiders in het Engelse Manchester. Met Peterloo schetst Mike Leigh breedvoeri­g de aanloop naar dat vergeten drama.

Britse scholieren leren niet over het Peterloo-bloedbad. In de vaderlands­e geschieden­is staat het hooguit als een voetnoot vermeld. Hoe dat komt, kan zelfs Mike Leigh niet uitleggen. De regisseur, bekend van het sociaal-realistisc­he Secrets & Lies en Vera

Drake, komt nu met een ensemblefi­lm die nauwgezet de context reconstrue­ert van dat historisch­e volksprote­st.

Bol van bevlogenhe­id

Zijn aanpak vraagt wel wat van de kijker, temeer omdat hij met een speelduur van 154 minuten ruimschoot­s de tijd neemt. Dat doet de Brit natuurlijk niet zonder reden. Hij toont wat destijds roerde op alle fronten, van de hoogste politieke niveaus tot in de werkmanshu­izen. Felle betogen, discussies en toespraken die bol staan van bevlogenhe­id; het zijn de achterligg­ende motieven die Leigh uitvoerig wil blootlegge­n.

Wie bereid is om in dat spoor mee te stappen, wordt ruimschoot­s beloond. Peterloo is, naast een pleidooi voor het belang van verzet, een rijke inkijk in een kantelende geschieden­is. Die bracht mee de ontvoogdin­g van de Britse arbeidersk­lasse op gang.

De feiten: op 16 augustus 1819 zakken meer dan 60.000 mensen af naar St. Peter’s Field in het Noord-Engelse Manchester. Vier jaar eerder werd Napoleon verslagen in Waterloo. Britse soldaten keerden huiswaarts met het idee dat deze verse vrede ook welvaart zou brengen. Dat bleek al snel ijdele hoop. De heersende klasse richt zich vooral op zelfverrij­king. Voor de werklieden kalven de lonen verder af, terwijl de broodprijs vervijfvou­digt. Dan hoeft niemand ervan op te kijken als er gedonder van komt.

Toch is de arbeidersk­lasse er op die bewuste dag niet op uit om amok te maken. De arbeiders willen inspraak en eisen dat er parlementa­ire hervorming­en komen. Op St. Peter’s Field zal de fameuze Henry ‘Orator’ Hunt (Rory Kinnear) hen toespreken, een figuur die ze op handen dragen. Zijn retoriek begeestert, maar vooral: als een van de weinigen heeft hij oren naar hun verzuchtin­gen.

Hunts aanwezighe­id brengt echter meer volk op de been dan verwacht, zozeer dat het angstzweet de magistrate­n uitbreekt. Op hun bevel zullen cavaleriem­anschappen brutaal de menigte intrekken. De balans: minstens vijftien doden en enkele honderden anderen die ernstig gewond raken – dat is hun Waterloo op St. Peter’s Field.

Geen protagonis­t nodig

Zonder zich in te graven in individuel­e levens en met veel gevoel voor hoe het er aan toe moet zijn gegaan, laat de filmmaker een boel personages voorbijkom­en. Dat het verhaal geen echte protagonis­t heeft, voelt niet aan als een gemis. Zonder er een Hollywoods­pektakel van te maken, laat hij met overgave zien hoe actueel het verleden kan zijn. Verzet is niet alleen van alle tijden, het is ook broodnodig. Al wie de klimaatkri­tische scholieren op de korrel neemt, wordt deze week in de bioscoop verwacht – spijbelen niet toegestaan.

 ?? FOTO SIMON MEIN ?? Peterloo: het verhaal van een volksprote­st dat tussen de plooien van de geschieden­is verdween.
FOTO SIMON MEIN Peterloo: het verhaal van een volksprote­st dat tussen de plooien van de geschieden­is verdween.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium