Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een schrijfste­r met ballen

- (ra)

Colette

Van: Wash Westmorela­nd Met: Keira Knightley, Fiona Shaw, Dominic West 111 min.

Sidonie-Gabrielle Colette veroorzaak­te ophef bij de vleet, maar deze gepolijste kostuumfil­m wil vooral de kijker behagen.

“Het is te vrouwelijk. Maak het pikanter, minder literair.” In het Parijs van de vroege 20ste eeuw schrijft de jonge Colette (Keira Knightley) novelles waar haar man (Dominic West) vrolijk zijn naam op zet. Hem maakt het niet uit dat die gaan over haar ontbolster­ing van platteland­smus tot stadsvrouw. Zolang ze maar goed verkopen. Hij heet voluit Henry Gauthier-Villars. Voor een ongelikte beer klinkt dat toch wat te gedistinge­erd. Iedereen noemt hem daarom Willy.

In het ware leven van de Franse schrijfste­r Sidonie-Gabrielle Colette zit stof genoeg voor een hele rist biopics. Daar zouden we ons graag aan zetten, maar dan alleen als die haar woelige levenswand­el wél met durf zouden benaderen.

Nu pakt het scenario van Wash Westmorela­nd en zijn inmiddels overleden echtgenoot Richard Glatzer te anekdotisc­h uit. Alsof Colette niets anders is dan een wat apart maar voorts irrelevant nevenperso­nage uit de literatuur­geschieden­is.

Keira Knightley is niettemin voortreffe­lijk als deze pittige gangmaakst­er, al had een radicalere inkleuring haar vast ook afgegaan. Het guitige leven in de Parijse salons komt uitgebreid in beeld. Hypocrisie is deze artiesten niet vreemd, maar de praatjes worden doorprikt. Misschien werkt deze kostuumfil­m zo nog het best. Als biopic bewijst hij Colette geen dienst.

 ?? FOTO RR ?? Keira Knightley is voortreffe­lijk als Colette.
FOTO RR Keira Knightley is voortreffe­lijk als Colette.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium