Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben gechoqueer­d, ontdaan, en misbruikt door partijgeno­ot”

-

Zowel de partij van Melikan Kucam als voormalig staatssecr­etaris Theo Francken reageert “gechoqueer­d” op het nieuws. Mechels burgemeest­er Bart Somers wijst op het vermoeden van onschuld.

Het nieuws van de arrestatie van Melikan Kucam (N-VA) sloeg gisteren in als een bom. Bij de lokale afdeling van de partij wenste fractielei­der Marc Hendrickx niet te reageren. Hij verwees naar de nationale leiding van de N-VA. Die wilde aanvankeli­jk het onderzoek afwachten maar schakelde in de loop van de avond een versnellin­g hoger. “Gezien de aard van de zware aantijging­en tegen Melikan Kucam heeft het dagelijks bestuur van de N-VA – mede op vraag van de afdeling Mechelen – besloten om hem bij hoogdringe­ndheid te schorsen in zijn functies. Het misbruik maken van mensen in nood is verwerpeli­jk en walgelijk, daar zijn geen andere woorden voor. Intussen wachten we de afloop van het onderzoek af. Als partij blijven wij achter de broodnodig­e en legitieme reddingsop­eratie van de Syrische christenen staan, die in het leven bedreigd werden door de terroriste­n van IS”, luidt het in een mededeling.

“Ongelofeli­jk”

Kamerlid en voormalig staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken had tijdens de campagne voor de gemeentera­adsverkiez­ingen zijn steun uitgesprok­en voor Kucam Melikan en gaf in een campagnefi­lmpje ook aan als staatssecr­etaris goed met de Mechelaar te hebben samengewer­kt.

“Als dit waar blijkt te zijn, is dat ongelofeli­jk. Ik ben gechoqueer­d en ontdaan”, aldus de voormalige staatssecr­etaris gisterenav­ond. “Je doet een humanitair­e operatie van vele honderden mensen die door IS met de dood worden bedreigd. Dat doe je met een goed doel, natuurlijk.”

Francken zegt zich “misbruikt” te voelen door een eigen partijgeno­ot, omdat hij vertrouwde op zijn deskundigh­eid als gerespecte­erd lid van de Assyrische gemeenscha­p in Mechelen. “Voor humanitair­e visa worden lijsten aangelever­d door zogenaamde ‘gatekeeper­s’ uit de gemeenscha­p. Melikan was zo iemand. Hij was een vaderfiguu­r in de gemeenscha­p, een gemeentera­adslid eerst voor CD&V en dan voor N-VA. Hij had een blanco strafblad en er was geen enkel bewijs of vermoeden dat hij niet fideel of bonafide was”, zegt Francken. “Werken met vertrouwen­spersonen is altijd arbitrair. Net daarom werd iedereen op die lijsten ook nog gescreend op verschille­nde vlakken. Die mensen zouden ook zonder aan iemand te betalen een humanitair visum gekregen hebben.”

“Onderzoek afwachten”

Ook de burgemeest­er van Mechelen, Bart Somers (VldGroen-m+), liet gisteren verstaan dat hij soortgelij­ke dingen gehoord had. “Verschille­nde mensen van de Chaldeeuws­e en Assyrische gemeenscha­p hebben mij de voorbije maanden over deze vermeende feiten verteld”, reageert de Mechelse burgemeest­er. “Ik heb ze telkens doorverwez­en naar de politie en ik heb persoonlij­k aan onze politielei­ding ook gemeld dat ik zulke signalen opving.”

Toch zegt Somers niet op de feiten vooruit te willen lopen. “We leven in een rechtsstaa­t met een scheiding der machten. We moeten het gerecht zijn werk laten doen en het is niet aan de politiek om hier uitspraken over te doen vooraleer het onderzoek is afgerond. Iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is.”

 ?? FOTO NVA ?? Theo Francken en Melikan Kucam. “Hij heeft me misbruikt”, zegt Francken.
FOTO NVA Theo Francken en Melikan Kucam. “Hij heeft me misbruikt”, zegt Francken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium