Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu ook spijbelact­ie in Antwerpen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE EDDY MEULEMANS

De schoolstak­ing die vorige week zo’n drieduizen­d leerlingen op de been bracht in de straten van Brussel, krijgt navolging in Antwerpen. Ook hier roepen scholieren op om elke donderdag te spijbelen voor het klimaat. Plaats van afspraak is de Groenplaat­s, waar morgen naar schatting een paar honderd studenten samenkomen.

scholieren niet vol te houden is om elke week naar Brussel te reizen. Door de spijbelact­ies vlakbij te organisere­n, maken we ze duurzaam. In de voormiddag, tussen 9 en 13u, vatten we post op de Groenplaat­s. In de namiddag kunnen we weer naar de les.”

Bestuursak­koord bestuderen

“Laten we stoppen met dingen kapot te maken waarvan we niet weten hoe we ze moeten repareren”, scandeerde­n Warre Germis, Felix Cousein, Mattias Peeters en Louis Vermeulen vorige week donderdag nog in Brussel. Morgen zijn ze de organisato­ren van de eerste Antwerpse spijbelact­ie op de Groenplaat­s.

“Een groot deel van onze school geraakte vorige week niet in Brussel, onder meer omdat de hoofdstad niet bij de deur is, maar ook om financiële redenen. Door de betoging nu ook in Antwerpen te organisere­n, willen we ze inclusieve­r maken”, zeggen de laatstejaa­rs van het Stedelijk Lyceum Groenhout in Berchem.

“We denken dat het voor veel

Net als de Mortselse Anuna De Wever en Kyra Gantois, die de schoolstak­ingen in Brussel organisere­n, zijn ook deze studenten bezorgd over hun toekomst. “Er speelt zich zo veel boven onze hoofden af waar we geen vat op hebben. Daar willen we veranderin­g in brengen. We willen meer transparan­tie in het klimaatbel­eid, om te beginnen op stedelijk niveau. We vragen onze burgemeest­er en schepenen: toon ons waar jullie mee bezig zijn. Maar we willen ook resultaten zien. We willen ons daarom tijdens de uren van de spijbelact­ies verder verdiepen in het onderwerp, we zullen ons buigen over het bestuursak­koord en bekijken waar onze stad de komende zes jaar naartoe wil, zelf suggesties uitwerken en met onze politici in gesprek gaan. Dit is meteen ook een uitnodigin­g naar hen toe.”

De schoolstak­ing is opgezet in overleg met hun school. “Er is ons verzekerd dat we deze acties zonder sanctie kunnen organisere­n, zolang we de directie kunnen overtuigen van de educatieve meerwaarde ervan. Wij zien dit als een educatieve staking, eerder dan een spijbelact­ie. De ouders van alle leerlingen zijn op de hoogte gebracht en we hebben ook de directies van andere Antwerpse scholen aangeschre­ven om hen te informeren.”

Alleen al van het Stedelijk Lyceum Groenhout verwachten de organisato­ren tussen de vijftig en de honderd betogers. “Onze oproep werd ook massaal gedeeld via sociale media.” Op het moment van schrijven toonden meer dan achthonder­d studenten hun interesse op Facebook. “We verwachten dat dit aantal vooral zal toenemen wanneer het protest in Brussel afzwakt.”

De hoop van Anuna De Wever blijft om met zo veel mogelijk jongeren naar Brussel te trekken. “Met hoe meer we zijn, hoe krachtiger ons signaal”, reageert ze. “Maar als jongeren niet hier geraken, is het natuurlijk geweldig dat ze in hun eigen stad betogen.”

Delegatie uit de Kempen

Anuna De Wever kan morgen in Brussel alvast een delegatie uit de Kempen verwachten. “Soms moet je de regels overtreden om gehoord te worden”, zegt Jens Van Loon (17) uit Ravels. Via de sociale media roept hij zijn medeleerli­ngen in de Turnhoutse scholen op om overmorgen niet naar school te gaan en mee te betogen in Brussel. “We brossen voor de bossen”, zegt de jonge klimaatspi­jbelaar. “Wij komen elke donderdag terug.”

Anuna De Wever is deze namiddag met een kleine delegatie uitgenodig­d door Vlaams viceminist­er-president Liesbeth Homans (N-VA), minister voor Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) en minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld). “Onze boodschap zal vooral zijn dat we willen dat zij samenzitte­n met klimaatexp­erts, een serieus debat met hen voeren en een plan opmaken met bindende maatregele­n tegen 2050. Een plan waar geen enkele partij die in de toekomst aan de macht komt, mag van afwijken.”

Eindtermen

De Antwerpse jongeren mogen morgen op hun beurt bezoek verwachten van kersvers schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a) en schepen van Jeugd en Onderwijs Jinnih Beels (sp.a). “We komen luisteren wat de studenten te vertellen hebben en staan open voor een gesprek. Wel vinden we het belangrijk dat de scholen niet buitenspel worden gezet in deze acties”, klinkt het. “Passen die binnen de eindtermen, dan kunnen we de betoging van de leerlingen alleen maar aanmoedige­n. Ten slotte gaat dit over hun planeet.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De klimaatact­ie vorige week in Brussel.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De klimaatact­ie vorige week in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium