Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voetbalclu­bs binden in over RSZ-korting

-

Enkele maanden geleden was het nog ondenkbaar, maar de voetbalclu­bs zijn onder de toenemende maatschapp­elijke en politieke druk tot het inzicht gekomen dat de huidige kortingen op de sociale bijdragen niet houdbaar zijn. Ze zullen vrijdag in het paritair comité voor de sport (overleg tussen clubs, spelersvak­bond en overheid) zelf een aantal voorstelle­n doen om die terug te schroeven.

“We beseffen dat de huidige RSZ-voordelen maatschapp­elijk en politiek niet langer verdedigba­ar zijn”, zegt Stijn Van Bever, woordvoerd­er van de Pro League, die de 24 profclubs vertegenwo­ordigt. “We hebben een aantal berekening­en laten maken van wat onze voorstelle­n voor verschille­nde lonen zouden betekenen. Het gaat per club om een significan­t verschil.”

Vandaag betalen topverdien­ers als Adrien Trebel minder sociale bijdragen dan een vuilnisman. Hoeveel voetballer­s ook verdienen, ze betalen maximaal 868 euro per maand. Jaarlijks kwam dat voor alle spelers samen neer op zo’n 70 miljoen euro korting op de RSZ-bijdragen. “De raad van bestuur van de Pro League heeft aan het management een mandaat gegeven om vrijdag zelf voor te stellen het plafond te verhogen. Een status quo is niet meer verdedigba­ar.”

Vanuit de politieke wereld ontstond het gevoel dat er weinig bereidwill­igheid was bij de clubs om de voordelen te herzien. Begin november 2018 verdedigde­n Pro League-voorzitter Marc Coucke en CEO Pierre François nog de huidige voordelen in de Kamercommi­ssie Financiën. Maar het was de politiek menens. CD&V bijvoorbee­ld diende een wetsvoorst­el in om de fiscale en parafiscal­e voordelen voor clubs en spelers te herzien, SP.A om ze af te schaffen. Onder de onhoudbare politieke druk kiezen de clubs alsnog voor de vlucht vooruit. Met hun eigen voorstelle­n hopen ze de schade te beperken. Vraag is of hun toegeving voldoende is en nog op tijd komt.

Over de korting op de bedrijfsvo­orheffing die de clubs krijgen, samen goed voor jaarlijks zo’n 57 miljoen euro, werd niet gesproken op de persconfer­entie na de raad van bestuur van de Pro League. De clubs moeten die uitgespaar­de bedrijfsvo­orheffing wel gedeelteli­jk herinveste­ren in de jeugd. Mogelijk wil de politiek extra garanties dat dat ook effectief gebeurt.

Expert Panel makelaars

Er zijn in de huidige transferpe­riode nog geen nieuwe maatregele­n van kracht over de omgang tussen clubs en makelaars. Bedoeling is dat de voorstelle­n van het Expert Panel tegen de zomermerca­to geïmplemen­teerd worden. Op 29 januari zal een vergaderin­g plaatsvind­en met het Expert Panel en de voetbalbon­d om een aantal maatregele­n overeen te stemmen met het bondsregle­ment. De oprichting van een Clearing House, dat de financiële transactie­s tussen makelaars en clubs regelt, zal dan ook in gang gezet worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium