Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat een stunt: Giants naar achtste finales

(als Dijon vandaag verliest bij CL-titelhoude­r)

- PATRICK CEULEMANS

Telenet Giants Antwerp beleeft historisch­e dag drie dagen na beschamend­e blamage tegen Oostende

Het onverhoopt­e is gebeurd: Telenet Giants Antwerp stoot door naar de achtste finales van de Champions League. Eén voorbehoud nog: het Franse Dijon moet vandaag verliezen bij CL-titelhoude­r AEK Athene, maar dat lijkt zo goed als een zekerheid. Maar hoe spannend hebben de Giants het gemaakt! Pas dertig seconden voor tijd sloegen de troepen van Roel Moors, die bij het begin van het vierde kwart nog zes punten achterstan­d telden, de broodnodig­e kloof van negen punten met het

Tsjechisch­e

Nymburk.

Wat een debuut van de Sinjoren in het kampioenen­bal, die er als eerste Belgische ploeg in slagen zich te kwalificer­en voor de achtste finales. Voor een goed begrip: de top vier van elke poule is gekwalific­eerd voor de achtste finales van de Champions League, inclusief een premie van 20.000 euro.

“We moesten na de ramp tegen Oostende reageren voor onze fans”, zei Jae’Sean Tate. “We hebben in de spiegel gekeken, goed getraind en dan is het uiteraard schitteren­d dat het ook op het parket lukt.” De Amerikaans­e forward was met 13 punten en 7 rebounds een van de sterkhoude­rs van de Giants.

“De slechte smaak van die blamage tegen Oostende zal een heel seizoen blijven hangen, maar het is schitteren­d dat we Europees reageren en zo goed als zeker zijn van de laatste zestien van de Champions League”, reageerde coach Roel Moors ietwat emotioneel. “Deze groep kreeg de voorbije dagen veel shit over zich heen. Ook ik, maar dat speelt geen rol. Ik hoop maar dat mijn selectie nu een bloemetje krijgt. Ze verdient dat.”

Dat het tegen een fysiek sterk en met veel karakter spelend Nymburk niet van een leien dakje liep, lag in de lijn der verwachtin­gen. Jaromi Bohacik was outstandin­g, Glenn Cosey en Eugene Lawrence toonden flitsen van hun klasse en een weer potige en imposante Mike Myers (ex-Oostende) toonde zijn fysieke adelbrieve­n in the paint. De eerste drie kwarts brachten dan ook een nagelbijte­r waarin Telenet Giants Antwerp meestal op achtervolg­en was aangewezen: 29-27, 44-47 (rust) en 59-65 na drie kwarts.

“We toonden veerkracht in het slotschuif­je”, oordeelde Tate.

“Zowel defensief (Nymburk scoorde zeven punten in het slotkwart,

red.) als offensief trokken we alle registers open.”

Vic Sanders zette een kolkende Lotto Arena in brand, Tyler Kalinoski was weer efficiënt, Ismael Bako (15 punten, 6 rebounds) stevig in the paint en Paris Lee kwam in money-time onder stoom. Dat maakte dat de Giants na een 10-2-tussenspur­t (69-67) definitief het initiatief overnamen. Bij 77-69 maakte Mike Myers een domme onsportiev­e fout. Tyler Kalinoski benutte de vrijworpen en Paris Lee zette met vijf punten op een rij de kroon op het werk. De winst en een positief saldo (82-74-verlies in Tsjechië) tegen een uitgeblust Nymburk waren een feit.

De eerste campagne van Telenet Giants Antwerp in de Champions League kan met vrijwel zeker een topaffiche (Tenerife, Murcia of Bologna?) in de achtste finales niet meer stuk. TELENET GIANTS ANTWERP: Lee 13, Donkor 5, Tate 13, Vanwijn 2, Sanders 14, Schoepen 3, Akyazili 0, Bako 15, Dudzinski 5, Kalinoski 15. NYMBURK: Cosey 8, Wright 4, Pumprla 3, Lawrence 12, Peterka 7, Bohacik 18, Davis 4, Myers 8, Kriz 2, Vyoral 2, Hruban 4.

 ?? FOTO'S GOYVAERTS ?? Wat een feest in de Lotto Arena. Alles wat een gele Giantsuitr­usting droeg, ging helemaal uit de bol.
FOTO'S GOYVAERTS Wat een feest in de Lotto Arena. Alles wat een gele Giantsuitr­usting droeg, ging helemaal uit de bol.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium