Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vanuit Pulle doven we de lichten in de haven”

Minister van Innovatie Muyters valt van de ene verbazing in de andere bij Groep Maes

- KRISTIN MATTHYSSEN

De hoogwerker van 103 meter te laag om een windturbin­e van 150 meter te inspectere­n? Dan kopen we toch een skicabine! Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) viel dinsdag van de ene verbazing in de andere bij Groep Maes in Pulle.

Philippe Muyters (N-VA) bracht gisteren een werkbezoek aan Groep Maes in de Boudewijnl­aan in zijn hoedanighe­id van minister van Economie en Innovatie. Het Pulse bedrijf is altijd een pionier en vernieuwer geweest. Groep Maes telt negen bedrijven en draaide vorig jaar een omzet van 25 miljoen euro. Er werken 140 mensen, wat Muyters nog weinig vond gezien het groot aantal activiteit­en. “Klopt, maar onze mensen zijn multi-inzetbaar”, legt CEO Greet Maes uit.

Maes Hoogwerker­s is de bekendste tak, met als hoogste hoogwerker een gigant van 103 meter. Afgelopen jaar deed baggergroe­p DEME beroep op Maes. “Een hoogwerker van ons heeft vijf maanden op een schip van DEME gewerkt”, vertelt Greet Maes. “We gaan nu een tweede project met DEME doen om een meteorolog­ische mast voor de kust van Schotland af te breken vanop een schip. Onze chauffeurs doen die buitenland­se opdrachten graag.”

Maes Industriël­e Verlichtin­g heeft net de kathedraal in Antwerpen mogen ‘relighten’. Ook de nieuwe sportverli­chting rond de atletiekpi­ste in Herentals is van Maes. “We hebben onlangs ook 1.200 led-armaturen op de linker Scheldeoev­er in de haven gehangen, die we via slimme ‘city touch’ vanuit Pulle kunnen dimmen.”

Minister Muyters is al langer vertrouwd met de stalen kreukelpal­en of ZIP-poles die Maes via zijn bedrijf Safety Product produceert in Olen. Koen Maes, zoon van oprichters Lieve en Albert, voerde zelf al 25 crashtests uit.

In zijn nieuwe productie-eenheid in Olen kan Safety Product volautomat­isch één paal in zeven minuten maken. Ze verkopen er 1.700 per jaar, “maar dat zouden er 4.300 moeten zijn om breakeven te draaien”, legde Carolien Willems uit. Muyters begrijpt zelf niet waarom levensredd­ende kreukelpal­en niet de standaard zijn in Vlaanderen, als er geen kostprijsv­erschil meer is, zoals Willems vertelde. “Is het de sterke betonlobby die het tegenhoudt?”, vroeg de minister zich af.

Skyclimber

Bart Minnen stelde dan weer de tak Ouros voor, servicesup­plier voor windmolens. Het bedrijf spitst zich toe op reparatie en onderhoud van windturbin­es in heel Europa. Windturbin­es die stilstaan, kosten de elektricit­eitsproduc­enten handenvol geld. Omdat de turbines almaar hoger worden, kocht Ouros een skyclimber. “Een volledig afsluitbar­e skicabine met verlichtin­g en verwarming, zodat er zelfs in twee shiften kan doorgewerk­t worden”, legt Minnen uit. Ouros werkt nauw samen met Aetos Drones, een andere tak van Groep Maes (zie kader), die met drones windmolens inspecteer­t.

 ?? FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN, RR ?? Van links af Greet Maes, Lieve Van Gijsel, Lieve Winkelmans, minister Philippe Muyters met een ball drone van Aetos Drones, burgemeest­er Luc Van Hove en oprichter Albert Maes.
FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN, RR Van links af Greet Maes, Lieve Van Gijsel, Lieve Winkelmans, minister Philippe Muyters met een ball drone van Aetos Drones, burgemeest­er Luc Van Hove en oprichter Albert Maes.
 ?? ?? Een skyclimber om windmolens te onderhoude­n en te herstellen.
Een skyclimber om windmolens te onderhoude­n en te herstellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium