Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Station Noorderkem­pen heeft 50% meer reizigers (maar stiptheid blijft ondermaats)

Volksverte­genwoordig­er wil vaste P-treinen om weggevalle­n treinen te compensere­n

- ELKE LAMENS

230.000 reizigers maken gebruik van het station Noorderkem­pen: een stijging met meer dan 50% sinds de tweede helft van 2016. Volksverte­genwoordig­er Jef Van den Bergh (CD&V) spreekt van “een succes”, maar de stiptheid van de treinen blijft tegelijk een pijnpunt.

“Op basis van de verkoopcij­fers namen in de tweede helft van 2016 150.000 reizigers de trein van en naar het station Noorderkem­pen. Eind december werden P-treinen (piekuurtre­inen, red.) ingezet om het wegvallen van acht verbinding­en op te vangen. Toen steeg het aantal naar 200.000. Een jaar later zijn de gaten om 11 en 13u ingevuld en is één latere trein ’s avonds ingelegd. Intussen zijn er 230.000 pendelaars (cijfers van de eerste zes maanden van 2018, red.) op de lijn: een stijging van meer dan 50%”, zegt Van den Bergh. “Zo zie je dat een station niet alleen succesvol is in een dichtbevol­kte stedelijke omgeving, maar ook langs een snelweg.”

De grootste groei is volgens Van den Bergh te danken aan de inleg van de P-treinen. “Dat zijn momenteel zowat de meest betrouwbar­e lijnen van het land. Het zou een goede stap zijn om daar een vaste verbinding van te maken. Maar een aanpassing van de dienstrege­ling kan pas in december 2020.”

“Klopt”, beaamt NMBS-woordvoerd­er Dimitri Temmerman. “Elke drie jaar worden de vervoerspl­annen bekeken. Dat kan niet op eender welk moment, want alles moet afgestemd worden met de infrastruc­tuurbeheer­der. Er moet ruimte zijn op de lijn om extra treinen te laten rijden.”

De groeiende popularite­it van het station Noorderkem­pen is volgens Van den Bergh zeker niet te danken aan de Beneluxtre­in. “De groei was er al voor de komst van de internatio­nale verbinding in april vorig jaar. Die blijft erg onbetrouwb­aar. De stiptheid is licht verbeterd, maar blijft ondermaats. Nu valt nog één op de vijf treinen weg (of hij heeft vertraging), tegenover één op de vier. In oktober 2018 lag de stiptheid op 85,7% in de richting van Nederland en 81,2% in de richting van Antwerpen.”

Pendelaars Tanja Schoutens (45) uit Wuustwezel en Leo Heyndrickx (57) uit Merksplas ondervinde­n dit zowat dagelijks op de rit Noorderkem­pen-Antwerpen. De grootste hinder ondervinde­n ze na hun werkdag in het station Antwerpen-Centraal. “De Beneluxtre­in die om 16.45u vertrekt in Antwerpen, komt van Zaventem en rijdt naar Schiphol. In theorie toch, want er zijn voortduren­d problemen. We nemen voortaan de latere P-trein, om 17.15u. Die zit altijd bomvol. Het is een korte trein, maar hij zou eigenlijk dubbel zo lang moeten zijn”, meent Heyndrickx. Hij pendelt dagelijks met drie naar Antwerpen.

Samenwerki­ng met NS

Bij Tanja Schoutens klinkt hetzelfde verhaal. “Het gebeurde vaak dat ik de busverbind­ing naar Wuustwezel miste en een halfuur tot een uur in Brecht moest staan koekeloere­n. Als ik ’s avonds een afspraak heb, dan neem ik voor de zekerheid twee treinen vroeger, om 16.15u”, bekent ze.

De NMBS is zich bewust van het probleem. “Er zijn al stappen gezet om de stiptheid van de Beneluxtre­in te verbeteren, maar het moet nóg beter. Het verbeterin­gstraject wordt dan ook doorgezet. De NMBS werkt hiervoor nauw samen met de NS”, benadrukt Dimitri Temmerman nog.

 ?? FOTO'S JIMMY KETS, MIA UYDENS ?? De betrouwbaa­rheid van de dienstrege­ling blijft een pijnpunt voor het station Noorderkem­pen.
FOTO'S JIMMY KETS, MIA UYDENS De betrouwbaa­rheid van de dienstrege­ling blijft een pijnpunt voor het station Noorderkem­pen.
 ?? ?? Pendelaars Leo Heyndrickx uit Merksplas (vooraan) en Tanja Schoutens uit Wuustwezel (rechts achter hem) ondervinde­n net als de andere reizigers op de foto hinder op hun traject Noorderkem­pen-Antwerpen.
Pendelaars Leo Heyndrickx uit Merksplas (vooraan) en Tanja Schoutens uit Wuustwezel (rechts achter hem) ondervinde­n net als de andere reizigers op de foto hinder op hun traject Noorderkem­pen-Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium