Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Volkstuint­jes op dak van nieuwbouwp­roject

Minister Schauvlieg­e geeft subsidies aan twee initiatiev­en voor volkstuinp­arken in Antwerpse zuidrand

- FILIP SPOELDERS

Joke Schauvlieg­e (CD&V), Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft 201.233 euro uitgetrokk­en voor negentien kwaliteits­volle volkstuinp­rojecten. Met een samentuin in Borsbeek en een daktuin in Mortsel liggen er twee in de Antwerpse zuidrand.

In Mortsel werd het project van ‘De Kompanie’ geselectee­rd. Het creatieve atelier voor personen met een lichte tot matige beperking of motorische of sensoriele beperking heeft bouwplanne­n met een groene impuls.

Tegen de zomer wil het starten met een nieuwbouwp­roject op de hoek van de Mayerlei en de Pastoor Van der Auwerastra­at. “We plannen de bouw van vijftien studio’s met gemeenscha­ppelijke ruimten voor de bewoners. In een tweede, kleiner gebouw, voorzien we in een koffiehuis met een winkeltje waar onze jongeren hun zelfgemaak­te producten zoals confituur en kaarsen kunnen aanbieden. Tot slot moet ook ons nieuwe atelier, dat nu is ondergebra­cht in de Molenstraa­t, een onderkomen krijgen in dit tweede gebouw”, zegt Rita Van der Spiegel van De Kompanie.

Voor het complex wordt een plein aangelegd om het open gevoel en de integratie van De Kompanie in de buurt te bevorderen.

Volkstuine­n

Het is net voor de integratie in de omgeving dat De Kompanie een subsidiedo­ssier had ingediend bij Vlaams minister Joke Schauvlieg­e. Zij geeft nu 15.000 euro subsidies aan het tuinprojec­t van De Kompanie dat in de nieuwbouw zal geïntegree­rd worden.

“Op de plaats waar ons project komt, liggen nu volkstuine­n. We hebben deze grond in erfpacht gekregen van de kerkfabrie­k, waardoor de tuintjes moeten verdwijnen. Dit vinden wij ook vervelend. Daarom gaan wij een vijfde gevel aanleggen. We gaan moestuinba­kken op het dak plaatsen. Het gaat om de bekende vierkante meter-tuintjes waarvan de buurtbewon­ers of de mensen van de volkstuint­jes er verschille­nde van mogen bewerken. In ruil vragen we of ze peter willen zijn van de bakken van onze jongeren. Zij willen hun eigen groenten telen, maar in het dagelijkse onderhoud voorzien is niet altijd makkelijk.”

Ook op de begane grond zullen de buren mee aan de slag kunnen. “Daar is ruimte voor onder meer fruitbomen, een kruidentui­n, een kippenren, compostmog­elijkheden en een bijenhotel.”

De bouwwerken moeten nog aanvatten, maar begin 2020 wil De Kompanie toch al aanvatten met zijn groene insteek. “De subsidies mogen over meerdere jaren gebruikt worden. Maar tegen dan hopen we de eerste tuinhekken te plaatsen en ook onze eerste bessenstru­iken te planten”, besluit Rita.

De oogst van de tuin zal De Kompanie na bewerking in het nieuwe atelier bijvoorbee­ld kunnen verkopen in het toekomstig­e winkeltje of koffiehuis.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Op de hoek van de Mayerlei en de Pastoor Van der Auwerastra­at, waar zich nu nog volkstuint­jes bevinden, komt een nieuwbouwp­roject.
FOTO PATRICK DE ROO Op de hoek van de Mayerlei en de Pastoor Van der Auwerastra­at, waar zich nu nog volkstuint­jes bevinden, komt een nieuwbouwp­roject.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium