Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste mijn ontmanteld

- Sacha Van Wiele Redacteur brieven@gva.be

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken schat de kans klein in dat zijn partij in de Vlaamse regering zal zetelen. Hij beseft dat bij Open Vld of CD&V niemand bereid is om een coalitie tussen N-VA en zijn partij te depanneren. Dat was anders al op de verkiezing­savond zeer duidelijk. Toch zat N-VAvoorzitt­er Bart De Wever al drie maal samen met Van Grieken. Daarbij ging het over onderwijs, integratie en welzijn. Dat zorgde voor de nodige zenuwachti­gheid bij Open Vld en CD&V.

Van Grieken verwacht nog één gesprek met informateu­r De Wever, maar voelt aan dat het verhaal dan stilaan ten einde is. In het middagnieu­ws van VTM was zondag echter geen rancune waar te nemen in zijn stem. De kans dat de Vlaams Belang-voorzitter met slaande deuren de onderhande­lingen gaat verlaten, is dus niet groot. Verwijten aan het adres van N-VA-voorzitter De Wever zullen er waarschijn­lijk niet komen. Daarmee heeft De Wever zijn eerste mijn in de onderhande­lingen ontmanteld. N-VA verloor zwaar. Een deel van de kiezers in 2014 was terug overgestap­t naar Vlaams Belang. De N-VA-voorzitter doet er alles aan om het verlies naar de achtergron­d te duwen en de boodschap in de markt te zetten dat het Vlaams-nationalis­me heeft gewonnen. Daarbij positionee­rt hij zich graag als de stem van deze kiezers, dus ook van hen die nu op het Vlaams Belang stemden. Hij kan dat alleen maar volhouden door ervoor te zorgen dat die kiezers het gevoel hebben dat ze ernstig worden genomen. Van Grieken helpt hem daarbij. Hij zal nu vooral met een beschuldig­ende vinger wijzen naar Open Vld en CD&V, die geen coalitie wensten te vormen met Vlaams Belang.

De Wever zal nu stilaan zijn blik moeten richten op andere potentiële coalitiepa­rtners. Gaat hij voor het voortzette­n van de Zweedse coalitie met een comfortabe­le meerderhei­d of voor de Bourgondis­che met een nipte meerderhei­d? Met wie hij ook aan de tafel gaat zitten, er zal toch eerst wat achterdoch­t moeten worden weggewerkt. CD&V, Open Vld en sp.a zullen waarschijn­lijk wel eerst duidelijkh­eid eisen over wat De Wever en Van Grieken de afgelopen weken hebben besproken. De Vlaams Belang-voorzitter zegt geen voorstande­r te zijn van gedoogsteu­n van zijn partij in het Vlaams Parlement, dat een legislatuu­rparlement is. Alleen sluit hij het ook niet uit. Daarbij zullen CD&V, Open Vld en sp.a zich onder druk gezet voelen.

De eerste mijn lijkt nu ontmanteld, maar het politieke veld ligt er nog steeds vol mee. En dat is dan nog alleen het Vlaamse mijnenveld...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium