Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ouders en vakbonden niet te spreken over vrijlating moordenaar agente Kitty “Een beslissing die wij nooit zullen kunnen begrijpen”

-

De grote politievak­bonden NSPV, ACV en VSOA reageren zeer misnoegd op het nieuws dat Nourredine Cheikni (41), een van de moordenaar­s van agente Kitty Van Nieuwenhuy­sen, sinds vrijdag opnieuw een vrij man is.

Na “amper” iets meer dan 1/3de van het uitzitten van zijn gevangenis­straf, mag de enkelband van Nourredine Cheikni af. In 2011 kreeg hij van de Brusselse assisenjur­y dertig jaar cel opgelegd voor het doden van agente Kitty Van Nieuwenhuy­sen in Lot, in 2007. “Kitty is een symbool voor elke agent die op straat loopt om de maatschapp­ij te dienen”, zegt Carlo Medo (NSPV). “Dit leeft heel sterk onder het politieper­soneel.”

De drie vakbonden roepen al jaren op om geweld op agenten, en bij uitbreidin­g ook buschauffe­urs of onderwijze­rs, strenger te bestraffen. Ook Vincent Houssin (VSOA) spreekt schande: “Tijd voor onze politici om werk te maken van het wetsvoorst­el waarin geweld tegen politie automatisc­h wordt aanzien als verzwarend­e omstandigh­eid.”

Net als bij de neergescho­ten Ismaël Sacoor overheerst het ongeloof bij de ouders van Kitty. “De wet is intussen verstrengd, waardoor mensen die zwaar gestraft worden maar na 2/3de van hun straf eventueel vervroegd kunnen vrijkomen, maar dat geldt blijkbaar niet voor de zware crimineel die Cheikni is. Hij heeft, met dank aan de milde Luikse rechter, de loterij gewonnen. Het is een beslissing die wij nooit zullen begrijpen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Nourredine Cheikni.
FOTO BELGA Nourredine Cheikni.
 ?? FOTO COL ?? Kitty Van Nieuwenhuy­sen.
FOTO COL Kitty Van Nieuwenhuy­sen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium