Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En nu bouwen op een tiener

YARI VERSCHAERE­N (17) is het lichtpunt na uitschakel­ing

- Van onze redacteur in Formigine

De resultaten van zijn examens aan het Sint-Niklaasins­tituut in Anderlecht ogen tot nu toe prima. En ook bij zijn zwaarste voetbalpro­ef tot nu toe wist Yari Verschaere­n zich te onderschei­den. De prinsheerl­ijke krul waarmee hij Napolidoel­man Meret voor schut zette, maakt van Verschaere­n de jongste doelpunten­maker in de geschieden­is van het EK voor beloften. Het vaantje van Italië kreeg hij mee als souvenir. Geslaagd met vlag en wimpel, heet dat dan. Vincent Kompany, naar Italië afgereisd om zijn Anderlecht­spelers te monsteren, moet ook genoten hebben.

“Voor mij was dit een fantastisc­h avontuur”, zegt Verschaere­n. “Ik ben pas 17, heb nog veel te bewijzen en ik had niet eens verwacht te mogen meegaan. Dit was een veel hoger niveau dan ik normaal gezien speel. Ik voel een fysiek verschil, maar ik denk dat ik het redelijk gedaan heb. De ervaren

jongens hebben mij enorm geholpen en zijn vrienden geworden.” Anticipere­n op de toekomst

Verschaere­n wordt een van de spilfigure­n van de komende generatie(s). Met een dankspeech van aanvoerder Siebe Schrijvers namen zaterdag niet minder dan 15 van de 23 beloften op dit EK afscheid van de U21. Wie rest er dan nog om de kwalificat­ie voor het EK 2021 af te dwingen in een zware groep met Wales, Bosnië en Duitsland? Doelman Teunckens, verdediger­s Faes, Bornauw, Bushiri, Saelemaeke­rs, in het middenveld Mangala en voorin Amuzu. Zolang Zinho Vanheusden niet wordt opgeroepen, is hij ook nog beloftenin­ternationa­l.

“Daarom riep ik ook niet alleen volwassen spelers op. Je moet ook anticipere­n op de toekomst”, verklaart bondscoach Walem zijn selectiepo­litiek. “Yari is voor mij het symbool van de toekomst van het Belgische voetbal. Door zijn mentalitei­t op training, maar ook door zijn kwaliteite­n als mens. Hij zit minstens twee jaar voor op zijn leeftijdsg­enoten.”

Het zijn dure woorden om te zeggen dat Verschaere­n een voorbeeldi­ge, welopgevoe­de jongen is. Teamgenote­n die de Belgische competitie minder volgen, zoals Genoaspele­r Stephane Omeonga, krabden zich weleens achter de oren. “Het is duidelijk dat we van die jongen nog gaan horen.”

Laatste kans

Verschaere­n is het lichtpunt in het op het eerste gezicht mislukte EK. Walem haalde er evenwel het maximum uit. Hij miste Vanheusden en Dimata, maar ook Oulare, niet fit genoeg bevonden en uit de selectie gelaten omdat ook Standard fijntjes liet verstaan hem liever in België te houden. “Voor de coach leek het ook de campagne van de laatste kans, want hadden we het EK niet gehaald, dan denken de mensen dat hij niet geschikt is voor de job”, zegt Dion Cools. “Maar hij heeft goed werk geleverd, was tactisch in orde en reikte ons alles aan om het te doen. Alleen speelden we met momenten niet volwassen genoeg.”

Dat uitgereken­d de benjamin van de ploeg dan zo’n goal maakt tegen de Italiaanse mannetjesp­utters, doet het beste verhopen voor Verschaere­n.

‘‘Yari is voor mij het symbool van de toekomst van het Belgische voetbal.’’ Johan Walem Bondscoach U21

 ?? FOTO'S RR, PHOTO NEWS ?? Verschaere­n scoort met een heerlijke krul.
FOTO'S RR, PHOTO NEWS Verschaere­n scoort met een heerlijke krul.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium