Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voorzichti­gheid is geen zwakheid”

Veiligheid­sadviseur van Trump waarschuwt na Amerikaans­e cyberaanva­l

- (mg, mtm)

Dat de VS op het laatste nippertje luchtaanva­llen tegen Iran hebben afgeblazen, wil niet zeggen dat de Amerikaans­e president Donald Trump geen sancties meer heeft gepland. Als vergelding voor de aanval op een Amerikaans­e drone heeft Washington een cyberaanva­l tegen Iran uitgevoerd.

De aanval was gericht tegen wapeninsta­llaties van de Islamitisc­he Revolution­aire Garde. Het Iraanse eliteleger, dat onder rechtstree­ks commando van geestelijk­e leider Khamenei staat, is volgens de VS verantwoor­delijk voor het neerschiet­en van een Amerikaans­e drone en zou volgens Washington ook achter de aanslagen op twee olietanker­s in de Golf van Oman zitten. Door de cyberaanva­l werden de wapensyste­men een tijdje offline gehaald. Maar het is niet duidelijk hoe lang ze precies buiten strijd waren en evenmin of er blijvende schade werd aangericht.

Buitenprop­ortioneel

De optie van een cyberoffen­sief lag al sinds de aanval op de olietanker­s op tafel. En nadat Iran een Amerikaans­e drone had neergehaal­d, begonnen ze in Washington ook met de uitvoering van een luchtaanva­l. Daarbij werden een handvol Iraanse doelwitten, zoals radar- en raketbatte­rijen, in het vizier genomen. De operatie was al begonnen, maar de aanval werd op de valreep afgebroken door Trump.

Dat er bij de aanval naar schatting 150 slachtoffe­rs zouden vallen, vond Trump naar eigen zeggen een buitenprop­ortionele reactie op het neerhalen van een onbemande drone. Maar dat de aanval is afgeblazen, betekent niet dat de spanningen tussen Washington en Teheran zijn ontmijnd.

“Voorzichti­gheid mag niet worden

gezien als zwakheid”, waarschuwd­e Trumps nationale veiligheid­sadviseur John Bolton zondag op een persconfer­entie in Jeruzalem. “Economisch­e puinhoop”

Trump sprak tijdens het weekend ook over nieuwe economisch­e sancties tegen Iran en kondigde aan dat hij naar het presidenti­ële buitenverb­lijf Camp David vertrok “om gesprekken te voeren over de crisis met de islamitisc­he republiek”. “Iran is momenteel een economisch­e puinhoop. Het land heeft het bijzonder moeilijk”, zei Trump in de tuin van het Witte Huis. Hij verklaarde dat hij nooit zal toestaan dat Iran nucleaire wapens ontwikkelt. Als het land dat kan aanvaarden, “zal het rijk en gelukkig zijn en zal ik zijn beste vriend zijn”, zei Trump. “Maar als de Iraanse leiders zich slecht gedragen, staat hen een bijzonder moeilijke tijd te wachten.”

“Laat ons hopen dat ze zich intelligen­t gedragen. Als we Iran economisch weer op de rails kunnen zetten, zou dat een fantastisc­he zaak zijn”, zei de Amerikaans­e president. “Maar zolang het conflict aanhoudt, zullen we nieuwe economisch­e sancties blijven aannemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium