Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moet geweld tegen agenten bestraft worden met zware gevangenis­straffen?

-

Normbesef

Ja. Daar hoeft geen debat over gevoerd te worden. Leg onverbidde­lijk een zware straf op. Het normbesef dient terug te keren in de samenlevin­g. Daardoor kan ook de ordehandha­ving en misdaadbes­trijding humaner worden gevoerd.

JOHN VAN BREDA, WILRIJK

Hulpverlen­ers

Het gaat niet alleen om de politie. Wat met geweld tegen hulpverlen­ers en brandweerm­annen die ten dienste staan van de bevolking? De cipiers? De leerkracht­en? Geweld tegen bejaarden? Wordt het niet eens de hoogste tijd dat geweld in het algemeen strenger bestraft wordt? Google even en kijk bijvoorbee­ld eens wat er in Utrecht gebeurde. Geweld tegen hulpverlen­ers werd daar zelfs door de politie ter plaatse niet aangepakt. Ik ben zelf ambulancie­r, ik weet waarover ik spreek. Na drie jaar draag ik nog stééds de gevolgen van een posttrauma­tische stressstoo­rnis ten gevolge van geweld.

HAN DE KOCK,

HOOGSTRATE­N

Dertig jaar

Na tien jaar is Nourredine Cheikni, een van de moordenaar­s van politieage­nte Kitty Van Nieuwenhuy­sen, op vrije voet. Deze straf staat niet in proportie tot de misdaad. Effectief dertig jaar was gepaster geweest. Ook heb ik al gezien hoe agenten belediging­en (moeten) incasseren, dit zou ook moeten bestraft worden. Zoals het er nu aan toe gaat, kweken we misdadiger­s.

ROGER KERREMANS, DENDERMOND­E

Weggestemd

Strénger dan dertig jaar hoeft misschien ook niet. Strafvermi­ndering voor goed gedrag in de gevangenis, dat is menselijk én pragmatisc­h (vermoedeli­jk maakt het de gevangenis­populatie handelbaar­der voor cipiers), al zijn er denk ik nog wel andere manieren te verzinnen om gevangenen te belonen en te straffen. Maar ik denk dat die strafvermi­ndering na één derde van je straf in een directe democratie al lang was weggestemd. Dus voor mij eerder ‘straffen zoals de rechter ze heeft uitgesprok­en’ dan selectief strenger zijn.

SAM VAN GELDER, ANTWERPEN

Straffeloo­sheid

Als de ordehandha­vers aangevalle­n worden en dit niet uitermate streng bestraft wordt, zal het idee van straffeloo­sheid nog versterkt worden en de criminalit­eit nog meer toenemen.

JEF STEVENS, DEURNE

Zwakker broertje

Eens te meer blijkt dat justitie het zwakke broertje is in onze samenlevin­g. Steevast komen er dan ook nog eens zwakke ministers aan het roer te staan. En een schip met een ongeschikt­e kapitein stevent vroeg of laat af op een ramp! Los daarvan: veel respect voor ons politiekor­ps, dat vaak door diezelfde justitie een mes in de rug krijgt geplant.

RUDY NIJS, BOECHOUT

Tot de laatste dag

Natuurlijk, de strafuitvo­eringsrech­tbanken zijn wereldvree­md. Afschaffen die handel. Straf uitzitten tot de laatste dag.

GUIDO GODDEN, BORNEM

 ?? FOTO BELGA ?? Een geschminkt­e verwonding tijdens een politiebet­oging om het probleem van geweld tegen agenten aan te kaarten.
FOTO BELGA Een geschminkt­e verwonding tijdens een politiebet­oging om het probleem van geweld tegen agenten aan te kaarten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium