Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Speciale scanner test hoeveel vrachtwage­ns en auto’s écht vervuilen

Vlaanderen onderzoekt reële uitstoot van 100.000 wagens

- JEROEN DEBLAERE EN JAN CLAEYS

Vier jaar na het losbarsten van het dieselscha­ndaal bindt Vlaanderen de strijd aan met voertuigen die te veel uitstoten. Ze meet nu zelf hoeveel auto’s en vrachtwage­ns echt vervuilen. Daarvoor dient een speciale scanner, die op vijf locaties de uitlaatgas­sen scant. “Mogelijk worden voertuigfa­brikanten straks op hun verantwoor­delijkhede­n gewezen met deze resultaten.”

Wie deze week in Brugge, Gent, Antwerpen of op de E40 in ErpeMere rijdt, moet mogelijk onder een vreemdsoor­tig toestel doorrijden. Een nieuw soort flitspaal? Trajectcon­trole? “Neen”, zegt Roel Vaneerdewe­g van het departemen­t Omgeving van de Vlaamse overheid. “Het is een detector waarmee we de reële uitstoot van wagens meten. Het toestel zendt laserstral­en uit, die het oog niet kan waarnemen, naar een reflectere­nde strook op de weg. Die kaatst de stralen terug. Het toestel kan alle relevante stoffen waarnemen die een auto uitstoot: stikstofox­iden, CO2, fijn stof…”

Aan de hand van de nummerplaa­t kent de scanner het type voertuig en de motor, en op welke brandstof die specifieke wagen rijdt. En zo kunnen ze dus de uitstoot per type auto meten, én die uitstoot vergelijke­n met wat de producente­n zelf beweren.

De scans komen dan ook in de nasleep van de dieselscha­ndaal bij Volkswagen, bijna vier jaar geleden. Toen bleek dat de constructe­ur software inbouwde om de resultaten van uitstootte­sts te beïnvloede­n. Ook andere constructe­urs kwamen in opspraak.

Wereldprim­eur

Vaneerdewe­g noemt het een wereldprim­eur, omdat deze meettechni­ek voor de eerste keer wereldwijd wordt toegepast op wegen met zulke drukke wegen. “Bedoeling is om eind juni minstens 100.000 bruikbare resultaten te hebben. Deze toepassing tilt de techniek naar een nieuw en ongezien niveau.”

Maar wat gebeurt nadien met de resultaten? Het departemen­t trekt met de resultaten niet meteen naar de rechter om de grote voertuigfa­brikanten aan te klagen. “Nee, dit kadert eerder in een veel ruimer project van hoe we met dit probleem moeten omgaan. Mogelijk worden nog meer tests uitgevoerd, ook in andere landen. Eigenlijk proberen we nu te bepalen of dit een goede manier is om reële uitstoot te meten en andere dingen te bestuderen. Alle schandalen de afgelopen jaren hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat de gewone uitstootte­sten hun beperkinge­n hebben. Afhankelij­k van de uitkomst kunnen

zulke metingen er op termijn voor zorgen dat voertuigfa­brikanten voor hun verantwoor­delijkheid worden gesteld.” Anoniem

Wie bang is dat deze test gebruikt zal worden om bij individuel­e bestuurder­s verhaal te halen, kunnen we geruststel­len: “De gegevens worden niet gekoppeld aan identiteit­en”, zegt Vaneerdewe­g nog.

Roel Vaneerdewe­g

Departemen­t Omgeving

‘‘Alle schandalen de afgelopen jaren hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat de gewone uitstootte­sten hun beperkinge­n hebben.’’

 ??  ??
 ?? FOTO FVV ?? Nee, dit is geen flitspaal of trajectcon­trolecamer­a: dit toestel meet de reële uitstoot van elke wagen die passeert.
FOTO FVV Nee, dit is geen flitspaal of trajectcon­trolecamer­a: dit toestel meet de reële uitstoot van elke wagen die passeert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium