Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beerschot heeft veel energie in deze transfer gestoken”

Franse Congolees Dylan Saint-Louis moet voor goals zorgen op het Kiel

- KOEN FRANS

De 24-jarige Franse Congolees Dylan Saint-Louis heeft dit weekend zijn handtekeni­ng gezet onder een contract voor drie seizoenen bij Beerschot, met een optie voor twee extra seizoenen. Na de Algerijnse vleugelver­dediger Réda Halaimia (22) en de Oostenrijk­se middenveld­er Raphael Holzhauser (26) is hij de derde zomeraanwi­nst van Beerschot.

Dylan Saint-Louis is een flankaanva­ller die ook als diepe spits kan spelen. De Fransman met Congolese roots komt over van de Franse tweedeklas­ser Paris FC. Hij is internatio­nal voor Congo-Brazzavill­e, een land dat zich niet kon plaatsen voor de huidige Africa Cup. Vorig jaar kende hij met zeven goals en zes assists een sterk seizoen bij Paris FC. De Ligue 1 lonkte, maar een transfer bleef uit. Saint-Louis ging zijn laatste contractja­ar in en kreeg het voorbije seizoen minder kansen bij de club uit de Franse hoofdstad. Beerschot plukt hem daar nu transfervr­ij weg.

Jeugdoplei­ding Saint-Étienne

Saint-Louis groeide op in de buurt van Parijs, maar trok op zijn twaalfde naar de geroemde jeugdoplei­ding van AS SaintÉtien­ne. “Ik verhuisde samen met mijn ouders naar Saint-Étienne”, vertelt de nieuwste aanwinst van Beerschot. “Ik ben enig kind, ik was nog erg jong en mijn ouders wilden me niet alleen laten vertrekken. Ik doorliep er alle jeugdreeks­en, maar een echte doorbraak in het eerste elftal kwam er nooit. Ik mocht weliswaar af en toe proeven van de eerste ploeg, zelfs in de Europa League. Ik maakte één goal in de Ligue 1, met het hoofd tegen Montpellie­r. Maar omdat ik te weinig speelkanse­n kreeg, verhuisde ik twee jaar geleden terug naar Parijs en tekende ik bij de tweedeklas­ser Paris FC. Saint-Étienne zal wel altijd ‘mijn’ club blijven. Die club heeft me gevormd.”

Vooral in zijn eerste seizoen in de Franse hoofdstad maakte Saint-Louis indruk. “Mijn eerste seizoen bij Paris FC was meteen een schot in de roos. Ik had er goede statistiek­en en verschille­nde clubs toonden interesse in mij. Enkele Turkse ploegen, maar ook Franse eersteklas­sers wilden me graag aantrekken. Maar door omstandigh­eden is een transfer er nooit gekomen. Het tweede seizoen bij Paris FC was eigenlijk een verloren jaar. Ik kreeg geen vertrouwen meer, mijn contract liep ten einde en het was duidelijk dat onze wegen zouden scheiden na dat seizoen. Het was een hard, maar leerrijk jaar.”.

Ook deze zomer had Saint-Louis verschille­nde opties, Beerschot trok uiteindeli­jk aan het langste eind. “Bij Beerschot klopte het volledige plaatje. Het is een club met sportieve ambities die goed bij me passen. Ik weet dat het nog altijd niet helemaal zeker is, maar we gaan er hier toch allemaal van uit dat deze club volgend seizoen in eerste klasse zal spelen. En het Belgisch voetbal staat echt wel hoog aangeschre­ven, hoor. Vooral de nationale ploeg, natuurlijk. Maar ik ken ook de topploegen uit de Belgische competitie: Anderlecht, Standard, Club Brugge,

Gent, … Ik sprak er al over met Marvin Baudry (centrale verdediger bij Zulte-Wargem, red.), een goede vriend van mij. We deelden regelmatig de kamer bij de nationale ploeg van Congo-Brazzavill­e. Hij vertelde me dat het niveau erg goed is en dat er stevig wordt verdedigd in België. Dat is misschien wel mijn grootste werkpunt: ik moet me nog steviger durven zetten in de duels, mijn sterke lichaam beter leren gebruiken.”

Vanhamel

Saint-Louis trainde zondagocht­end voor het eerst mee aan het Universite­itsplein in Wilrijk. Hij werkte er een individuee­l programma af. “Ik ben de voorbije weken wel in m’n eentje blijven trainen, maar ik heb natuurlijk een kleine fysieke achterstan­d op de rest van de groep. Zij zijn al een week intensief bezig. Maar ik zal er snel weer staan.” De groep ving de nieuwe zomeraanwi­nst alvast goed op. “De doelman (Mike Vanhamel, red.) heeft zich een beetje over mij ontfermd. Ik hoop dat ik de rest van de ploeg snel zal leren kennen. Ik ga binnenkort ook op zoek naar een vaste verblijfpl­aats, voorlopig slaap ik nog op hotel.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO BEERSCHOT ?? Saint-Louis met Losada.
FOTO BEERSCHOT Saint-Louis met Losada.
 ?? FOTO ICON SPORT ?? Saint-Louis komt transfervr­ij over van Paris FC.
FOTO ICON SPORT Saint-Louis komt transfervr­ij over van Paris FC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium