Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu ook granaat gevonden aan Kasteel Den Brandt

LINK MET DRUGSOORLO­G? Restaurant­s Grand Café en Murni geviseerd

- ANDREAS ROTTY JARIT TAELMAN

Opschuddin­g op het domein van Kasteel Den Brandt in Antwerpen woensdag. De politie trof er een granaat aan in het onlangs geopende restaurant Grand Café. Er was ook brand gesticht in restaurant Murni, in een van de koetshuize­n. De schade bleek uiteindeli­jk mee te vallen.

De politie werd rond 04.30u naar het kasteeldom­ein gestuurd omdat er meerdere inbraakala­rmen waren afgegaan. “Bij nazicht naar eventuele verdachte omstandigh­eden hebben onze ploegen gezien dat er rookontwik­keling was in het restaurant Murni”, legt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie uit.

Ook in het Grand Café, een tweede restaurant op het domein dat onlangs de deuren opende in een vleugel van het kasteel, waren beschadigi­ngen aangebrach­t. Onbekenden hadden er een granaat door een ruit gegooid. Beide restaurant­s zijn eigendom van horeca-maatschapp­ij ‘Shrimp Tempura’ van uitbater Wim Van der Borght. Die bezit meerdere horecazake­n en clubs in Antwerpen, waaronder ook Club Vaag, Roxy, Umami en Strantwerp­en. Hij organiseer­t overigens ook de festivals Fire is Gold en elrow Town op de Middenvijv­er.

Granaat tot ontploffin­g gebracht

Er werd een veiligheid­szone ingesteld en ook het labo kwam ter plaatse om vaststelli­ngen te doen. De brandweer kwam meteen ter plaatse om het brandje in restaurant Murni te blussen. De schade bleef er, gezien de omstandigh­eden, redelijk beperkt. Voor het explosief in het Grand Café kwam ontmijning­sdienst Dovo in de loop van de ochtend ter plaatse. Die bracht het voorwerp tot ontploffin­g in de tuin naast het kasteel.

“Op dit moment is het nog niet duidelijk wat het motief is of wie de daders zijn”, bevestigt Caroline Vanderstok­ker van het Antwerpse parket. Dat houdt op dit moment alle pistes open. Eerder deze week was er in Willebroek een granaataan­slag, maar volgens het parket wijst er op dit moment niets op dat beide incidenten verband houden met elkaar. Het parket voert een opsporings­onderzoek dat wordt uitgevoerd door de federale gerechteli­jke politie.

Wim Van der Borght Eigenaar ‘‘In het belang van het onderzoek en op vraag van de politie geef ik geen commentaar.’’

Schade valt mee

Iets na 10u werd het domein opnieuw vrijgegeve­n. De schade in beide restaurant­s bleek mee te vallen. “Zowel in Grand Café als Murni konden de klanten woensdagmi­ddag heerlijk komen eten”, zo laat uitbater Wim Van der Borght weten. Over het incident kan hij weinig kwijt. “In het belang van het onderzoek en op vraag van de politie geef ik geen commentaar.” Bij het incident woensdag vielen geen gewonden.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De politie zette het domein van Kasteel Den Brandt even af.
FOTO JAN VAN DER PERRE De politie zette het domein van Kasteel Den Brandt even af.
 ?? FOTO ANDREAS ROTTY ?? Brandschad­e in de zaak. Diezelfde dag nog kon er alweer gegeten worden.
FOTO ANDREAS ROTTY Brandschad­e in de zaak. Diezelfde dag nog kon er alweer gegeten worden.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Een ruit sneuvelde.
FOTO JAN VAN DER PERRE Een ruit sneuvelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium