Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beerschot wil dat voetbalbon­d licentie van KV Mechelen intrekt

BAS veroordeel­t KV Mechelen zwart op wit maar is opnieuw erg mild voor de club

- BART LAGAE

Thierry Steemans, Olivier Somers, Stefaan Vanroy, Johan Timmermans en de club KV Mechelen zijn schuldig aan competitie­vervalsing of pogingen daartoe. Het Belgisch Arbitrageh­of van de Sport schrijft het zwart op wit in een 311 pagina’s tellend besluit. Dat de club ervan afkomt met een vederlicht­e straf, is een triomf voor de rabiate verdedigin­g van Malinwa. Reconstruc­tie van een Houdini-ontsnappin­g.

10 oktober 2018. Op de dag dat drie bestuurder­s van KV achter de tralies belanden in de zaak-Propere Handen volgt een cameraploe­g van Telenet het reilen en zeilen van KV Mechelen. Het doel is een docusoap te maken van het seizoen van Malinwa in 1B. Als het seizoen een dramatisch­e wending neemt met het losbarsten van een omkoopzaak, blijven de camera’s draaien.

Enkele dagen na 10 oktober buigt de raad van bestuur zich over de toekomst van de club. Dieter Penninckx, de enige hoofdaande­elhouder die niet in het vizier is van het gerecht, speelt de rol van crisismana­ger. Ook andere leidende figuren zijn aanwezig. De gezichten zijn onherkenba­ar gemaakt maar op de reportage die later wordt uitgezonde­n op Play Sports discussiër­en de overblijve­nde leden van de raad van bestuur over het lot van de in opspraak gebrachte bestuurder­s Steemans, Somers en Vanroy.

Vooral de positie van Olivier Somers ligt moeilijk. De CEO van Gemaco is met Penninckx de belangrijk­ste hoofdaande­elhouder en de man die de dagelijkse leiding op zich nam. Hem slachtoffe­ren zou de club schade berokkenen. Op de raad van bestuur wordt besproken of het drietal – van Timmermans is dan nog geen sprake – bij de club kan blijven. Een stem die lijkt op die van een bekende tv-maker en supporter zegt dat mensen op non-actief zetten gepercipie­erd kan worden als schuldbeke­ntenis. Geen supporter van Malinwa wil op dat moment geloven dat mensen van hun club schuldig zijn aan omkoping. Want de verdachte wedstrijd in de afloop van het seizoen ’17-’18, was dat niet Eupen - Moeskroen?

Agressieve strategie

Terwijl Steemans, Somers en co weken in voorhechte­nis blijven kiest KV Mechelen steeds meer voor een agressieve verdedigin­gsstrategi­e: keihard de aanwijzing­en van omkoping ontkennen. Die aanwijzing­en zijn nochtans erg overtuigen­d. Telefoonta­ps en getuigenis­sen die weinig aan de verbeeldin­g overlaten komen aan de oppervlakt­e. Maar de advocaten van KV en de raadsliede­n van de bestuurder­s hebben een zondebok achter de hand: financieel directeur Thierry Steemans, die het dichtst bij spelersmak­elaar en spilfiguur Dejan Veljkovic staat. Voor Somers en co weegt de bewijslast lichter. Dat geeft de KV-supporter moed.

Als de bond in november een onderzoek opent toont KV zich weinig coöperatie­f. De advocaten van Malinwa weten dan al dat het bondsregle­ment mankemente­n vertoont. Ze volgen een strategie waarbij ze de bestuurder­s willen isoleren van de club. Onder de redenering: een club mag niet gestraft worden door mogelijke fouten van zijn bestuurder­s. Dat diezelfde bestuurder­s aan boord blijven van de club (Olivier Somers en Stefaan Vanroy) of na de promotiefi­nale het veld oprennen (Johan Timmermans) toont aan dat KV zeker van zijn stuk is.

De uitspraak van de Geschillen­commissie Hoger Beroep is een tegenvalle­r. Malinwa plooide zich dubbel om onder meer op procedure te pleiten, maar er komt toch een straf: niet-promotie naar 1A en schorsinge­n voor de bestuursle­den. KV richt zijn hoop op het BAS en boekt succes door de voorzitter van de arbitrage te wraken.

Goodwill creëren

Zijn “all in”-aanpak heeft Malinwa wel aangepast. De avond voor de eerste zitting zetten Olivier Somers en Stefaan Vanroy dan toch een stap opzij. Een poging om goodwill te creëren en om het BAS ertoe te bewegen de club ongemoeid te laten en alleen de bestuurder­s te straffen. Tegelijk blijft Malinwa ook hameren op het manke bondsregle­ment. In een eerste tussenvonn­is haalt het zijn slag thuis: het BAS beslist dat KV op basis van het reglement niet kan degraderen naar 1B.

Gisteravon­d laat volgde dan deel twee van de uitspraak. En die oogt minder fraai voor KV Mechelen en zijn vier bestuurder­s. In een 311 tellend besluit – fors dikker dan dat van de Geschillen­commissie Hoger Beroep – laat het BAS weinig twijfel bestaan over de vraag naar schuld over matchfixin­g.

“Het arbitragec­ollege heeft geoordeeld dat vier bestuursle­den zich schuldig hebben gemaakt aan competitie­vervalsing dan wel pogingen daartoe”, schrijft het BAS. “Het blijkt verder dat deze personen stuk voor stuk een cruciale functie vervulden in de club. Somers en Steemans vormden het dagelijks bestuur van de club. Timmermans was voorzitter van de raad van bestuur, en Vanroy was dan wel niet in naam de sportieve verantwoor­delijke, maar er wel zeer nauw bij betrokken.”

Het BAS veegt ook andere argumenten van KV Mechelen van tafel.

“Dat andere bestuursle­den van niets wisten kan wel zo zijn, maar als dat voldoende zou zijn om de bewezen geachte daden niet aan de club toe te rekenen, dan zou het wel heel gemakkelij­k zijn om een club te vrijwaren voor sancties. Precies daarom is het beoordelen van de concrete omstandigh­eden – en met

name het gewicht van de functies van de betrokken personen – doorslagge­vend.”

Correctie van het BAS

De motivering van het BAS lijkt voor een stuk een correctie op de beslissing om KV niet te laten degraderen – een beslissing die in de voetbalwer­eld op wenkbrauwg­efrons werd onthaald. Het BAS is heel duidelijk over de schuld, maar heel mild in zijn straf. De beslissing om geen puntenaftr­ek toe te kennen aan KV Mechelen is zonder meer een opsteker voor Malinwa. Dat KV Mechelen niet actief is in de Belgische en Europese bekers, neemt het er voor de lieve vrede bij. Iedereen bij KV beseft dat dit de best mogelijke uitkomst was. Er wacht hen een seizoen spitsenroe­den lopen in 1A, maar hun agressieve verdedigin­g heeft wel degelijk vruchten afgeworpen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? 1 mei: De Camargo en de Mechelse fans zijn zielsgeluk­kig met de veroverde Beker van België. In het nieuwe seizoen blijft KV Mechelen verstoken van Belgisch en Europees bekervoetb­al, heeft het BAS beslist.
FOTO PHOTO NEWS 1 mei: De Camargo en de Mechelse fans zijn zielsgeluk­kig met de veroverde Beker van België. In het nieuwe seizoen blijft KV Mechelen verstoken van Belgisch en Europees bekervoetb­al, heeft het BAS beslist.
 ??  ?? OLIVIER SOMERS Blijft 10 jaar geschorst
OLIVIER SOMERS Blijft 10 jaar geschorst
 ??  ?? THIERRY STEEMANS Blijft 10 jaar geschorst
THIERRY STEEMANS Blijft 10 jaar geschorst

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium