Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De trainer die met humor situaties ontmijnde

ROBERT WASEIGE 1939-2019 Sport 12-13

-

Oud-bondscoach Robert Waseige is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij had al een tijdje gezondheid­sproblemen. Wie Waseige zegt, zegt België Brazilië op het WK 2002 met het afgekeurde doelpunt van Marc Wilmots. En ook: “De konijn op de plein.” Zijn hart lag in Luik, dat in rouw is. In de hemel laat hij met zijn gevoel voor humor een lach weerklinke­n.

Iedereen kent Luikenaar Robert Waseige als een charismati­sche bondscoach, een vader- en later opafiguur, die zich uitdrukte in sappig, grappig Nederlands. Zijn uitspraak “de ene dag is een speler geblesseer­d, de andere dag is hij zo fris als een konijn op de plein” is cultureel erfgoed geworden.

Waseige was een bon vivant, een liefhebber van sigaren – hij rookte ze ook op de bank – die kon genieten van een borrel. Maar toen zijn relatie met de pers verzuurde, kon hij ook cynisch uit de hoek komen.

Spelers gingen door het vuur voor Waseige. Franky Frans, die als keeper van Charleroi met hem samenwerkt­e, vertrouwde ons ooit toe: “Robert mag me om drie uur ’s nachts bellen en om hulp vragen, ik stap meteen in mijn auto en rijd naar hem toe.”

In 2005 zat Waseige voor het laatst in de dug-out, bij FC Brussels, twee jaar later keerde hij even terug als sportief raadgever bij zijn oude liefde FC Luik. Daarna trok hij zich terug met zijn familie – hij had met zijn echtgenote Aline drie zonen – en kwam nog zelden in de media. In 2001 onderging hij al eens een bypassoper­atie en de jongste tijd sukkelde hij met zijn gezondheid. Vorige week werd hij met ernstige hart- en nierproble­men opgenomen in het ziekenhuis. Waseige is 79 jaar geworden.

“Ik ging vaak met hem in Luik ’s middags iets eten, vier weken geleden was de laatste keer”, zegt Vince Briganti, die bij Winterslag voetbalde toen Waseige de club van derde naar eerste klasse leidde. Later zou Briganti zijn assistent worden bij de nationale ploeg. “Bij onze laatste ontmoeting vorige maand klaagde hij al over zijn gezondheid en de onderzoeke­n die hem te wachten stonden.”

Eerste Waalse bondscoach

Toen hij in 1999 overnam van Georges Leekens was Robert Waseige de eerste Waalse bondscoach ooit. Hij begeleidde de Rode Duivels naar het EK 2000, waarvoor België als gastland automatisc­h geplaatst was. Zijn debuut werd de legendaris­che oefeninter­land Nederland - België die op 5-5 eindigde. Het EK zelf werd geen succes. België ging er in de eerste ronde al uit na een flater van doelman Filip De Wilde in de derde groepsmatc­h tegen Turkije (0-2).

Waseige wist de Rode Duivels naar het WK 2002 te loodsen na twee barragemat­chen tegen Tsjechië. Gert Verheyen scoorde in de heenmatch en dwong een strafschop af in de terugmatch. “Bij de nationale ploeg is het voor mij nooit geweest zoals op clubniveau”, zegt het icoon van Club Brugge. “Maar Robert Waseige is erin geslaagd om me bij de Rode Duivels de gemoedsrus­t en het vertrouwen te geven die ik nodig had om te presteren. Ik heb veel aan hem te danken. Hij was iemand die mij een heel warm gevoel gaf.”

Stormachti­g WK 2002 In Japan zou Waseige een stormachti­g

toernooi beleven. Aanleiding was het nieuws net voor de afreis dat Waseige na het WK opnieuw aan de slag zou gaan bij Standard. Waseige werd neergezet als een hypocriet en een leugenaar en dat kelderde zijn humeur. Het rommelde in de spelersgro­ep en de berichtgev­ing daarover wekte nog meer irritatie op. De relatie tussen Waseige en de media raakte verzuurd, spelers praatten niet meer met de pers en die reageerde door afwezig te blijven op de persconfer­entie van Waseige voor de achtste finale tegen Brazilië. Waseiges biograaf Jean-Louis Donnay was de enige journalist in de zaal.

Waseige kon in het midden van deze storm rekenen op de onvoorwaar­delijke steun van Marc Wilmots. In de tweede ronde zouden de Rode Duivels zich opladen en een historisch­e wedstrijd spelen tegen Brazilië. België kwam ijzersterk voor de dag tegen de latere wereldkamp­ioen, maar zag om onduidelij­ke redenen een doelpunt van Marc Wilmots afgekeurd worden door scheidsrec­hter Peter Prendergas­t en het ging eruit (0-2). Het afgekeurde doelpunt van Wilmots is Belgisch voetbalerf­goed, de knappe prestatie tegen Brazilië een kleine revanche voor Waseige.

“Hij leidde de Rode Duivels 34 interlands en we verloren er slechts zeven”, zegt Waseiges assistent en vriend Vince Briganti. “Robert heeft nooit met de meest getalentee­rde spelersgro­epen gewerkt, maar altijd goede resultaten geboekt, op zijn laatste passage bij Standard na misschien. Men is wat vergeten dat hij een gepassione­erd tacticus was. Tegen gastland Japan, dat zich vier jaar had opgeladen voor die wedstrijd, speelden we met twee verde

“Hij slaagde erin om me bij de Rode Duivels de gemoedsrus­t en het vertrouwen te geven die ik nodig had. Ik heb veel aan hem te danken.” Gert Verheyen Ex-Rode Duivel

 ?? FOTO ISOPRESS ??
FOTO ISOPRESS
 ?? FOTO PHOTO NEWS FOTO FOTO’S PN, VUM ??
FOTO PHOTO NEWS FOTO FOTO’S PN, VUM
 ?? FOTO AP ?? Met kapitein en latere bondscoach Wilmots.
FOTO AP Met kapitein en latere bondscoach Wilmots.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium