Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toxisch stort Fort Filips saneren kost 30 miljoen

Meest vervuilde Belgische site vanaf september aangepakt

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Het Havenbedri­jf begint over zo’n twee maanden met de sanering van Fort Filips. Op dat decenniala­ng ultravervu­ild stuk van de haven werd minstens 48 miljoen liter olieafval gedumpt door industrie, stad en het leger, waardoor het een toxische tijdbom is geworden. Tot op een ondergrond­se kleilaag wordt een sarcofaag gebouwd die de meeste vervuiling ter plaatse moet houden. De kostprijs van de werken was geraamd op 22 miljoen euro, maar dat bedrag is inmiddels tot 30 miljoen opgelopen.

48 miljoen liter petrochemi­sche smurrie, dat is het trieste resultaat van een jarenlange vervuiling aan Fort Filips, een ruïne in een bocht aan de Scheldelaa­n. Na jaren plannen lijkt nu eindelijk de start in zicht van de werken die de extreme vervuiling moeten indammen. De kostprijs is intussen nog met miljoenen euro’s opgelopen.

Zo idyllisch Fort Liefkensho­ek op de linkeroeve­r van de Schelde is, zo gruwelijk is het aan de overkant, aan wat overblijft van het Fort Filips. Uw krant kon eind 2016 (zie foto’s) zelf nog vaststelle­n hoe ontstellen­d de situatie is: tientallen roestige olievaten, een blauwe film op het vijverwate­r, enorme plassen teerachtig­e smurrie. Het zijn alleen nog maar de zichtbare restanten van minstens 48 miljoen liter gedumpt en/of verbrand olieafval, afkomstig van de Antwerpse industrie, de stad en het leger.

Norm 17.400 keer overschred­en

Ter vergelijki­ng: dat is mogelijk een grotere verontrein­iging dan de historisch­e milieuramp met de Exxon Valdez. Die olietanker botste in 1989 voor de kust van Alaska en verloor naar schatting tussen de 41 en 132 miljoen liter ruwe aardolie.

De vervuiling begon na de Tweede Wereldoorl­og en duurde naar schatting tot 1970, toen heel wat polderbewo­ners begonnen te klagen over aanhoudend­e stankhinde­r. Veertig jaar lang werd er nauwelijks nog naar de afgelegen hoek aan de Scheldelaa­n omgekeken, tot in 2013 rapporten van het Havenbedri­jf uitwezen hoe vervuild de site wel niet was. Voor het kankerverw­ekkende vinylchlor­ide, een grondstof voor pvc, werd 17.400 keer de saneringsn­orm overschred­en, voor pcb’s 120 keer en er werd ook 385 kg aan dioxines aangetroff­en.

Een sanering werd als “zeer urgent” omschreven. Afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM sprak van “een onmiddelli­jke bedreiging voor de veiligheid of het welzijn van de mens”, “een reële bedreiging van verontrein­iging naar naburig oppervlakt­ewater” en “een ecotoxicol­ogisch risico”.

Eind 2016 maakte de toenmalige student Lukas De Clercq nog een studie over de site. Hij ging ter plaatse, maar doorploegd­e ook heel wat briefwisse­ling van het toenmalige stadsbestu­ur. Uit zijn pen kwam de conclusie dat er minstens 48 miljoen liter olieresten werden gedumpt.

Sarcofaag zoals in Tsjernobyl De afgelopen jaren werd er gewerkt aan een oplossing. Alle vervuiling wegkrijgen, leek een illu

sie. Dus kwam er een plan om de vervuiling in te dammen: een soort sarcofaag, een beetje zoals die over de ontplofte kerncentra­le van Tsjernobyl. Concreet gaat het om een ondoorlaat­bare wand tot 35 meter diep, waarop een afdekplaat komt. OVAM moest nog groen licht geven voor het saneringsp­lan en de werken zouden volgens een eerdere planning begin dit jaar starten.

Concrete timing

Het groen licht van OVAM kwam er vorige zomer en nu is er een concrete timing om de augiasstal uit te kuisen. “De voorbereid­ende werken starten in september. Als alles goed gaat, zullen de werken twee à drie jaar duren”, meldt het Havenbedri­jf Antwerpen. Eigenlijk had het Havenbedri­jf volgens het conformite­itsattest al voor 1 juni aan de werken moeten beginnen, maar OVAM ziet goede vooruitgan­g in het dossier en bekeek die datum vooral als een streefdatu­m.

Een eerste taak: alle struikgewa­s verwijdere­n, zodat veilig kan worden gewerkt en de restanten van het fort duidelijk zichtbaar worden. Daarna wordt een 3Dscan gemaakt van het fort, voor het onder de sarcofaag verdwijnt.

Daarna volgt het ruwere werk. “Een ondoorlate­nde palenwand wordt tot op de Boomse klei geïnstalle­erd, zodat de verontrein­iging zich noch horizontaa­l, noch verticaal verder kan verspreide­n”, klinkt het. “De exacte ligging van de wand wordt de komende maanden nog bepaald, als het terrein toegankeli­jk is voor een boormachin­e.” Het geheel krijgt een dak met daarop een groenlaag.

Als dat veilig kan, zal volgens het Havenbedri­jf ook zo veel mogelijk verontrein­igde grond rond de sarcofaag worden weggegrave­n. Tegelijk met de sanering starten de voorbereid­ingen voor een fietsdijk in het kader van de Sigmawerke­n, die het achterland moeten beschermen tegen overstromi­ngen. Ten noorden van het fort wordt een nieuw getijdenge­bied gecreëerd. “Ten slotte komt er in deze zone op termijn nog een nieuwe aanlegstei­ger voor de Waterbus”, besluit het Havenbedri­jf.

Van 22 naar 30 miljoen euro

Enkele jaren geleden zette het Havenbedri­jf 22 miljoen euro opzij voor de saneringen, al was het toen al duidelijk dat ze meer zouden kosten. Intussen is dat bedrag opgetrokke­n tot 30 miljoen euro. Onder meer de bedrijven Jan De Nul en Deme werken mee aan het project.

 ??  ?? Afdekplaat Restanten van het Brialmontf­ort Sint-Filips 35 meter diepe muur rond het voormalige fort
Afdekplaat Restanten van het Brialmontf­ort Sint-Filips 35 meter diepe muur rond het voormalige fort
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Toenmalig student Lukas De Clercq maakte eind 2016 een studie over de site
FOTO JORIS HERREGODS Toenmalig student Lukas De Clercq maakte eind 2016 een studie over de site
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De smurrie binnen in de ruïne van het fort op de rechteroev­er.
FOTO JORIS HERREGODS De smurrie binnen in de ruïne van het fort op de rechteroev­er.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium