Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer geld nodig voor betere bus en tram

-

Iedereen, inclusief De Lijn zelf, weet dat het openbaar vervoer sneller en efficiënte­r moet dan nu het geval is. Als bus en tram een waardig alternatie­f moeten worden voor de auto is er geen andere keuze dan het netwerk van openbaar vervoer fors te verbeteren en uit te breiden. Niet alleen in, maar vooral ook rond de centrumste­den.

Door Vlaanderen onder te verdelen in vijftien vervoerreg­io’s en de betrokken lokale besturen deels mee te laten beslissen over de budgetten, hoopt de Vlaamse regering een stap in de goede richting te zetten. Want, zo is de redenering, steden en gemeenten weten immers het best welke noden er zijn in hun regio om het openbaar vervoer beter te maken.

De beslissing om vervoerreg­io’s in te voeren dateert van vorig jaar. Het budget werd gisteren verdeeld. Alles bij elkaar is er 226 miljoen euro gereservee­rd waarmee steden en gemeenten autonoom of met verregaand­e medezeggen­schap het openbaar vervoer in hun regio kunnen sturen. Op het totale budget van De Lijn, waarmee het overheidsb­edrijf bussen en trams op de belangrijk­e assen moet laten rijden, is dat een flinke hap.

De Lijn heeft immers een budget van slechts 725 miljoen euro. Slechts, omdat dit ontoereike­nd is om Vlaanderen een degelijk openbaarve­rvoernetwe­rk te bieden. Als het openbaar vervoer echt een alternatie­f wil zijn om de files op onze wegen terug te dringen, zal er flink wat geld moeten bijkomen. Hopelijk ziet ook de nieuwe Vlaamse regering dit in en wordt de huidige politiek van besparen er een van investeren. Dat dit loont, is in het buitenland al bewezen. In regio’s of landen waar openbaar vervoer een prioriteit is, blijkt dat niet alleen het aantal reizigers maar ook de tevredenhe­id toeneemt. Met als gevolg dat de filedruk op de wegen afneemt. Soms mondjesmaa­t. Maar het gebeurt wel.

Of de vervoerreg­io’s voor een betere mobiliteit zullen zorgen, moet nog blijken. Het idee om lokale besturen een eigen budget voor openbaar vervoer te geven is alvast niet verkeerd. Op voorwaarde dat de leden van deze vervoerreg­io’s, en dat zijn in het geval van Antwerpen maar liefst 33 gemeenten, bereid zijn om verder te kijken dan alleen naar de voordelen voor de eigen gemeente. In het andere geval zal het project een maat voor niets blijken en is de vervoerreg­io geen lang leven beschoren.

 ?? Patrick Van de Perre
Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre ??
Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium