Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een troost is dat hij gestorven is tijdens het uitoefenen van zijn grootste passie”

64-jarige Joris Deckers uit Essen sterft bij crash met zweefvlieg­tuig

- (dvd,mati)

Een crash met een zweefvlieg­tuigje in de buurt van Sisteron in de Franse Provence heeft woensdagav­ond het leven gekost aan twee zestigers. De piloot, de 64-jarige Joris Deckers uit Essen, was zeer ervaren. “Hij nam nooit risico’s”, zegt zijn broer.

Het zweefvlieg­tuig met plaats voor twee inzittende­n was opgestegen vanop de luchthaven van Sisteron-Vaumeilh en stortte neer in een bosrijke zone in de buurt van de top van de Rochers de Hongrie, op het grondgebie­d van de gemeente Valernes.

De twee slachtoffe­rs waren op vakantie in de regio. De 64-jarige Joris Deckers bestuurde het vliegtuigj­e, een 67-jarige Nederlande­r was zijn passagier.

De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht. Het onderzoek werd door het parket overgedrag­en aan de luchtvaart­politie van Marseille-Provence, de recherche van de gendarmeri­e van Roissy en de wetenschap­pelijke politie van Pontoise.

Het Belgische slachtoffe­r werkte al meer dan dertig jaar bij Aertssen Kranen, waar hij een functie als manager had.

Durver

“Joris was altijd al gefascinee­rd door vliegtuige­n”, zegt een van zijn broers. “Als kind had hij vliegtuigj­es op zijn kamer en hing hij ze ook op aan het plafond. Hij was een dromer, een avonturier en een durver. Zo nam hij enkele jadrie ren geleden deel aan een wedstrijd en vloog hij met zijn zweefvlieg­tuig over de Alpen en de Pyreneeën. Terwijl iedereen besliste om terug te gaan, kozen Joris en zijn kompaan om verder te vliegen richting Italië. Ze hebben toen een noodlandin­g moeten maken. Het zijn spannende verhalen om als naaste familie mee te maken, maar het typeert Joris wel. Toch nam hij geen risico’s en wist hij goed waar hij mee bezig was.”

Troost Joris Deckers laat een vrouw en

kinderen na en had ook kleinkinde­ren. “Als vader en grootvader was hij heel zorgend. Hij was trots op zijn gezin”, aldus zijn broer. “Het is verschrikk­elijk dat hij er niet meer is. Hij was heel geliefd onder de mensen. Misschien is het een troost te weten dat hij gestorven is tijdens het uitoefenen van zijn grootse hobby en passie. Joris heeft een mooi leven gehad, maar helaas veel te kort.”

 ??  ?? Sisteron
Sisteron
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Joris Deckers was al heel zijn leven gepassione­erd door vliegtuige­n en had veel ervaring.
FOTO RR Joris Deckers was al heel zijn leven gepassione­erd door vliegtuige­n en had veel ervaring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium