Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had Paco kunnen laten inslapen, maar ik gaf hem nog een kans”

Burgemeest­er in oog van storm omdat ze hond uit gemeente zet

- GREG VAN ROOSBROECK

Geen vakantie voor Sophie De Wit, burgemeest­er van Aartselaar (N-VA). Sinds ze de hond Paco uit haar gemeente liet zetten, krijgt ze bakken kritiek. Op de sociale media, in haar mailbox en via de telefoon. Online verscheen zelfs een petitie om Paco weer toe te laten op Aartselaar­s grondgebie­d. Bijna vijfduizen­d mensen hebben die inmiddels onderteken­d. “Ik heb deze beslissing in eer en geweten genomen.”

Ze wordt een harteloze idioot genoemd. Zelfs verweten dat ze pedofielen wél laat lopen, maar honden binnen 24 uur uit haar gemeente krijgt. En dan is er nog die petitie: bijna vijfduizen­d mensen die het oneens zijn met haar beslissing om Paco, een presa canario van 2,5 jaar oud, uit Aartselaar te zetten en willen dat hij nog een kans krijgt. Anderen vinden dan weer dat ze niet streng genoeg geweest is.

Jazeker, burgemeest­er Sophie De Wit heeft makkelijke­re tijden gekend. Maar ze staat nog steeds achter haar beslissing. “Ik heb begrip voor alle meningen, maar sinds de aandacht op de sociale media komen de tongen van de omwonenden los en worden nog incidenten gemeld. Wat als de gevolgen de volgende keer nog erger zijn, of een kind in het aangezicht gebeten wordt?”

Terug naar zondag 26 mei. Een inwoner van Aartselaar heeft net haar stem uitgebrach­t en is bijna bij haar huis in de Beukenhofl­aan. Net op dat moment zet buurman John Mouton zijn hond Paco in de auto. Het dier schrikt van de voorbijgan­ger, rukt zich los en valt de buurvrouw aan de overkant van de straat aan. De dame loopt zware verwonding­en op aan haar hoofd en oor en wordt met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Er komt zelfs een plastisch chirurg aan te pas om de wonden te herstellen.

Nog een kans

Een dag later doet het slachtoffe­r aangifte. De Wit informeert zich en hoort van haar politiedie­nsten dat een drietal maanden eerder op de hondenwei ook al een incident gemeld werd met de honden van Mouton. Ze krijgt ook een mail van een ongeruste buurvrouw uit de Beukenhofl­aan die op 26 mei getuige was van de feiten. Er staat dat de honden van Mouton wel vaker voor problemen zorgen en al eerder hebben gebeten. De dame vraagt maatregele­n.

“Ik kan natuurlijk niet op één mail afgaan”, zegt De Wit. “Dus heb ik zowel de eigenaar als het slachtoffe­r uitgenodig­d voor een hoorzittin­g. Van die gesprekken werd telkens een proces-verbaal opgemaakt. Daarin geeft de echtgenote van meneer Mouton toe dat Paco eerder al eens gebeten had naar een voorbijgan­ger.”

De Wit krijgt nog meer klachten van buurtbewon­ers en beslist, geruggenst­eund door de getuigenis van Moutons vrouw, het verhaal van het slachtoffe­r, getuigenve­rklaringen, advies van een gedragsthe­rapeut en de voorliggen­de medische attesten, om Paco de gemeente uit te zetten. “Ik heb die beslissing in eer en geweten genomen. Ik had Paco ook onmiddelli­jk kunnen laten inbeslagne­men of inslapen. Ik heb de bevoegdhei­d om dat te doen wanneer een hond iemand gebeten heeft. Maar ik wilde hem nog een kans geven. Op een boerderij in de Ardennen als waakhond kan hij misschien nog functioner­en, maar niet in een dicht bewoonde buurt.”

“Ik ben in fout”

Intussen is eigenaar John Mouton geschrokke­n van de zaak. “Ik ben in fout en wil vergoeden wie daar recht op heeft. Maar ik vind het spijtig. Paco is een jonge hond. Gedragsthe­rapeuten zeggen dat je met hem nog alle richtingen uit kan. Terwijl onze burgemeest­er zich baseert op het advies van een therapeut die Paco nooit gezien heeft. Ik had graag nog een kans gehad met muilkorfpl­icht. Ik kan Paco ook in de garage in mijn auto plaatsen. Nu komt hij misschien bij een eigenaar zonder ervaring terecht en dat is met een hond als Paco niet de beste oplossing.”

Over enkele dagen verhuist Paco naar een nieuwe thuis in Nederland. Inmiddels verblijft hij tijdelijk bij de broer van Mouton in buurgemeen­te Niel. “Onze politie informeert zich over de zaak”, zegt burgemeest­er Tom De Vries (Open Vld). “Als blijkt dat de veiligheid in het gedrang komt, dan nemen we maatregele­n.”

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Burgemeest­er van Aartselaar, Sophie De Wit.
FOTO JEF WIJCKMANS Burgemeest­er van Aartselaar, Sophie De Wit.
 ?? FOTO RR ?? Paco werd uit Aartselaar verbannen.
FOTO RR Paco werd uit Aartselaar verbannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium