Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beginjaren in ’t plezantste land

-

Voordat Tien om te Zien een vaste stek vond in Blankenber­ge, streek het liedjescir­cus neer in Bobbejaanl­and. Inwonende conciërge Daniel Leunens (60) herinnert zich die passage in ’t plezantse land nog.

“Het gras rond onze centrale vijver zag zwart van het volk”, schetst hij. Het hoofd van de onderhouds­ploeg werkt al 33 jaar in Bobbejaanl­and en kent het park als zijn broekzak. “Zo’n 20.000 bezoekers overspoeld­en ons park die dag. Daar zat de popularite­it van Clouseau voor iets tussen, zij stonden op nummer één en waren immens succesvol.”

Tien om te Zien zette zijn witte tent op in juni 1989. De grote Mississipp­iboot deed dienst als decor. “In een wafelsalon bouwden we loges voor de artiesten. Op het dek van het schip traden onder meer Will Tura en Bart Kaëll op. Ik herinner me dat Eddy Grant hier zijn wereldhit

Gimme Hope Jo’anna zong. Sam Gooris coverde dat later als Laat het Gras maar Groeien. Ook Jason Donovan zou afzakken, destijds een wereldster. Maar uiteindeli­jk kwam daar iets tussen. Achteraf bekeken misschien maar beter, want het park werd sowieso al overspoeld. Bovendien bleven de attracties tijdens de opnames gewoon draaien.”

Zelf trad Bobbejaan Schoepen niet op tijdens

Tien om te Zien.

“In die tijd verzorgde mijnheer Schoepen nog zeven shows per dag in zijn eigen theater in het park”, zegt Leunens. “Die shows liepen ook gewoon door, dus hij had geen tijd voor andere zaken. The show must go on was op zijn lijf geschreven.”

Muziek zit de familie Schoepen duidelijk in de genen. “In 1989 reed ik met de oudste zoon Bob Schoepen naar Denderleeu­w. Daar vonden toen de binnenopna­mes plaats van Tien om te

Zien. Bob is een begenadigd drummer, en hij speelde toen…”

“… bij Hans Habils, nu gemeentese­cretaris in Grimbergen, met de song Soms is het Simpel”, pikt Bob Schoepen in. “Drummer Jokke Kerkhofs speelde het lied in, maar was ook opnameleid­er van Super 50, Familie en Tien om te

Zien. Hij kon dus tijdens de opnames onmogelijk zelf achter het drumstel plaatsneme­n, daarom mocht ik komen playbacken (lacht).” De Mississipp­iboot is trouwens definitief het park uitgevaren.

“In 2000 voer de boot een laatste keer uit. Nadien staakten we de rondvaarte­n omdat het schip niet meer in orde was met de veiligheid­sregels. In 2008 is de boot uit het water gehaald en verkocht, nu doet hij naar het schijnt dienst als woonboot.”

In 2007 keerde Tien om te Zien nog een keer terug naar Bobbejaanl­and voor een Tien om te

Zien Classic. “Ann De Batselier presenteer­de op de plek waar nu onze Typhoon staat.” Sinds enkele jaren pakt Bobbejaanl­and ook uit met een eigen muziekfees­t. “We zijn in volle voorbereid­ing voor Yesterdayl­and op 24 augustus. Verspreid over het park liggen verschille­nde podia, elk met zijn eigen muziekgenr­e. Met onder meer The Trammps, Sister Sledge en tientallen andere artiesten wordt het weer een muzikaal feest, net zoals in die zomer van Tien om te Zien.” (stla)

www.yesterdayl­and.be

 ?? FOTO RR ?? Het allereerst­e podium van Tien om te Zien in Bobbejaanl­and.
FOTO RR Het allereerst­e podium van Tien om te Zien in Bobbejaanl­and.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium