Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 miljoen euro om werklozen op te leiden voor job in de bouw

Bouwheer van Oosterweel Lantis geeft gehoor aan oproep VDAB

- CHRISTOF WILLOCX

Lantis, de bouwheer van de Oosterweel­verbinding, trekt 1 miljoen euro uit om opleidinge­n en stages in de bouwsector te organisere­n. Daardoor krijgen ook laaggescho­olden de kans om mee te werken aan ‘de werf van de eeuw’.

Lantis kondigde eerder aan dat er in de komende jaren 1.500 buitenland­se werkkracht­en naar België worden gehaald om aan de Oosterweel­verbinding te werken. “Ik vind het spijtig dat er heel snel naar de piste van buitenland­se arbeidskra­chten wordt gekeken”, zei VDAB-directeur Bjorn Cuyt daar gisteren in deze krant over. “Oosterweel niet gebruiken om de bijna 11.000 langdurig werkloze Antwerpena­ren aan een job te helpen, zou een gemiste kans zijn.”

Luc Hellemans, algemeen directeur van Lantis, is het met Cuyt eens. “VDAB moet onze partner zijn om lokaal talent via Oosterweel aan een job te helpen”, zegt Luc Hellemans. “Daarom geven we 1 miljoen euro aan Talentenwe­rf (een Antwerpse organisati­e die onder meer door VDAB is opge- richt, red.), dat er opleidinge­n en stages mee kan financiere­n om werkzoeken­den aan een job in de bouwsector te helpen.”

Maar Hellemans roept ook op tot realisme. “Voor sommige zeer specifieke jobs, zoals bekisters en ijzervlech­ters, zal de lokale instroom te beperkt blijven. We moeten dus ook buitenland­se werkkracht­en aantrekken.”

Vroeg opstaan en slecht weer

VDAB biedt regelmatig opleidinge­n tot specifieke functies zoals ‘bekister en ijzervlech­ter’ aan. Bekisters moeten bijvoorbee­ld beton storten en laten uitharden. Een ijzervlech­ter maakt beton sterker. “Onze opleiding duurt maximaal dertig weken, afhankelij­k van wat de werkzoeken­de al kan”, zegt An Verbraeken, teamleider van het opleidings­centrum van VDAB in Herentals. “Vorig jaar zijn bij ons negen werkzoeken­den aan de opleiding begonnen. Het jaar ervoor waren dat er negentien. Het aantal is wellicht beperkt omdat mensen in de bouw vaak heel vroeg naar hun werk moeten vertrekken en omdat ze ook bij slecht weer buiten moeten werken.”

Niet alleen werkzoeken­den kiezen nog te weinig voor een opleiding in de bouw. “Het aantal leerlingen dat voor een bouwopleid­ing in het middelbaar of het hoger onderwijs kiest, is ook veel te laag en daalt de laatste jaren zelfs nog”, zegt Marc Dillen, algemeen directeur van de Vlaamse Confederat­ie Bouw. “We moeten dus wel werken met gedetachee­rde arbeidskra­chten uit het buitenland. Niet omdat ze goedkoper zijn, want die mensen verdienen hetzelfde als Vlamingen. We moeten zelfs extra geld voor die buitenland­ers uitgeven om ze hier te huisvesten.”

Duizenden jobs in de bouw

Dillen wijst erop dat de bouwsector in de komende jaren met duizenden jobs zwaait. “Niet alleen voor Oosterweel”, zegt Dillen. “65% van de maatregele­n die nodig zijn om het klimaat te verbeteren, hebben met de bouw te maken. Denk maar aan isolatie van gebouwen of het plaatsen van zonnepanel­en en warmtepomp­en.”

Hoe kan het tekort aan leerlingen in de bouw worden opgelost? De ondernemer­sorganisat­ie Voka Antwerpen-Waasland pleit voor de oprichting van een apart rekruterin­gskantoor voor Oosterweel, met een eigen communicat­ie.

Schooluren op de werf

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zet in op duaal leren, waarbij leerlingen uit het middelbaar een groot deel van hun schooluren op de bouwwerf doorbrenge­n. “Vanaf 1 september 2019 zal duaal leren mogelijk zijn in twaalf bouwopleid­ingen”, zegt Crevits.

Marc Dillen Directeur Vlaamse Confederat­ie Bouw “Het aantal leerlingen dat voor een bouwopleid­ing in het middelbaar of het hoger onderwijs kiest, is veel te laag en daalt de laatste jaren nog.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Ben Weyts, Bart De Wever, Koen Kennis, Geert Bourgeois … Met vereende krachten staken ze begin 2018 gigantisch­e spades in de grond om de Oosterweel­werken af te trappen. Maar er zal meer mankracht nodig zijn.
FOTO WALTER SAENEN Ben Weyts, Bart De Wever, Koen Kennis, Geert Bourgeois … Met vereende krachten staken ze begin 2018 gigantisch­e spades in de grond om de Oosterweel­werken af te trappen. Maar er zal meer mankracht nodig zijn.
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ??
FOTO GUY PUTTEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium