Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs week vakantie aan één stuk kan niet meer”

Treinbegel­eiders willen staken op zaterdag 27 juli

- (kba)

Er dreigt staking bij het spoor. De onafhankel­ijke spoorvakbo­nd OVS diende wegens aanhoudend personeels­tekort een stakingsaa­nzegging in voor zaterdag 27 juli, de dag waarop er extra treinen zouden rijden naar Tomorrowla­nd in Boom en door het goede weer ook naar de kust drukte wordt verwacht.

zijn nu zes jaar getrouwd, maar nog altijd niet op huwelijksr­eis kunnen gaan. Twee jaar geleden is mijn vrouw met de kindjes naar Turkije geweest in de zomervakan­tie, zonder mij. Dit jaar heeft ze ervoor gekozen om thuis te blijven.” Aan het woord is een treinbegel­eider uit het Antwerpse. Een van de velen die deze zomer niet op vakantie kan. Allemaal blijven ze liever anoniem, want praten met de pers mag eigenlijk niet.

100 dagen te goed

Treinbegel­eiders proberen shifts te wisselen om elkaar toch de kans te geven op enkele dagen vakantie achter elkaar, maar zelfs dat lukt niet altijd. “Ik heb intussen meer dan 100 vakantieda­gen te goed omdat ik zo vaak shifts overneem”, zegt een treinbegel­eider uit Leuven. “Een collega had vorig jaar maanden op voorhand vakantie gevraagd omdat hij tic“We kets had voor Tomorrowla­nd, maar zag zijn verlof twee dagen van tevoren ingetrokke­n worden. Hij werd ingedeeld om te werken op de festivaltr­ein naar Tomorrowla­nd.”

Dergelijke festivaltr­einen naar Tomorrowla­nd komen nu in het gedrang, want de stakingsdr­eiging geldt voor zaterdag 27 juli, tijdens het tweede festivalwe­ekend. Ook de treinen naar de kust zouden erg vol kunnen zitten omdat het goed weer lijkt te worden.

De stakingsaa­nzegging van OVS komt er na intensief overleg tussen directie en vakbonden. Volgende week volgen er nog verzoening­sgesprekke­n, maar de inzet van de staking – zekerheid over toegekende vakantieda­gen – lijkt voor beide partijen een breekpunt. “De afspraak is dat een treinbegel­eider één keer per jaar een volledige week vrijaf kan nemen, maar dat hoeft niet in een vakantiepe­riode te zijn en zelfs dan kan het niet altijd gegarandee­rd worden”, zegt Joachim Permentier, algemeen secretaris van de onafhankel­ijke spoorbond OVS.

De NMBS wil de druk op de werkrooste­rs niet in de media bespreken en benadrukt dat ze volop inzet op aanwerving­en. “In het geval van een staking zal de alternatie­ve dienstverl­ening van toepassing zijn. Ten laatste 24 uur op voorhand communicer­en we welke treinen zullen rijden”, klinkt het.

 ?? FOTO BELGA ?? Er is een groot tekort aan treinbegel­eiders.
FOTO BELGA Er is een groot tekort aan treinbegel­eiders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium