Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor het eerst minder files

- (kvh)

Voor het eerst in jaren is het aantal uren dat we in de file staan gedaald. Niet spectacula­ir, maar opvallend genoeg om van goed nieuws te spreken, vindt Touring Mobilis, dat met Be-Mobile de nieuwe filebarome­ter becijferde. Verklaring­en zijn de zachte winter en een mentalitei­tswijzigin­g.

2011 is de filedruk in België jaarlijks alleen maar toegenomen. Niet alleen tijdens de spits, maar ook tijdens daluren. De cijfers van de nieuwe filebarome­ter zijn dus verrassend.

“Het goede nieuws is dat de files dit jaar niet langer zijn geworden en tegenover vorig jaar zelfs zijn afgenomen”, zegt Danny Smagghe van Touring Mobilis. “Die daling geldt voor de structurel­e, dagelijkse files tijdens de spits én voor de uitzonderl­ijke files van meer 300 kilometer die meestal worden veroorzaak­t door slecht weer, ongevallen of werken.”

Al is de daling te gering om van een trendbreuk te spreken. “In vergelijki­ng met 2015 zijn er toch nog steeds meer en langere files.”

Als mogelijke verklaring voor de lichte daling meent Smagghe dat de investerin­gen in de weginfrast­ructuur vruchten beginnen af te werpen. “Ook het zachte voorjaar speelt zeker mee. Daarnaast zijn er meer alternatie­ven beschikbaa­r, zoals deelauto’s en -fietsen. En bedrijven nemen allerlei initiatiev­en om hun werknemers te overtuigen af en toe hun wagen te laten staan.”

Volgens verkeersex­pert Willy Miermans hebben we de piek bereikt. “De tijd dat iemand voor de lol de auto neemt, is voorbij. Let wel, dit kan worden afgestraft, want als er op de wegen opnieuw ruimte vrijkomt, wordt die snel weer ingenomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium