Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder files. Hoera!

- Jan Stassijns

Goed nieuws! De files op de Belgische wegen zijn dit jaar niet langer geworden. Meer nog, ze zijn zelfs afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Een weliswaar bescheiden daling en in vergelijki­ng met 2015 zijn de files nog altijd langer en groter in aantal. Laten we dus vooral niet te snel victorie kraaien. Volgens mobiliteit­s- en verkeersex­perten zou de daling een indicatie kunnen zijn dat de piek in het aantal file-uren bereikt. Anders gezegd: nog meer files zou een praktisch onmogelijk gegeven zijn. De modal shift (de overstap naar meer alternatie­ve vervoerswi­jzen) heeft dus nog niet het gewenste niveau bereikt. Maar we blijven positief, Er is een verminderi­ng. En minder is in deze optiek altijd goed.

Twee weken geleden berichtte uw krant nog dat de files ondanks de start van de vakantie niet afgenomen waren. In de spitsperio­des was het iets rustiger, maar ’s middags was het dan weer bovengemid­deld druk. Gelukkig bestaat er nog zoiets als het bouwverlof, wat toch wat rust brengt op onze Belgische wegen. Een kleine bedenking daarbij: deze dagen staan we allemaal in de file rond Parijs of Lyon richting een meer zuiderse vakantiebe­stemming. Ik hoor het u al denken: wie rijdt er nu langs Parijs? Ik alvast niet. U vindt mij deze weken gegarandee­rd op de Antwerpse Ring. Als er dan toch minder files zijn en het is bouwverlof, kan ik er maar best meteen van profiteren.

Niet echt natuurlijk, maar mocht dat het denkpatroo­n zijn van de gemiddelde Belg op het nieuws dat we dit jaar minder files kenden dan het vorige, zijn we nog niet aan de nieuw patatjes toe. Dan zou die ‘knik in de filecijfer­s’, zoals Danny Smagghe van Touring Mobilis het nieuws omschrijft, wel eens snel opnieuw een piek kunnen worden. Ook verkeersex­pert Willy Miermans waarschuwt ons: “Als er op de wegen ruimte vrijkomt, wordt die heel snel weer ingenomen.” Hoera!

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? File op de Antwerpse ring.
FOTO VICTORIANO MORENO File op de Antwerpse ring.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium