Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van derde amateurkla­sse tot oog in oog staan met een wereldster, dat is toch even slikken”

Twee Antwerpse scheidsrec­hters mogen op uitnodigin­g fluiten op door Neymar en Red Bull in Brazilië georganise­erd toernooi

-

Vorig jaar kon Antwerps scheidsrec­hter Jiri Bergs tot zijn eigen grote verbazing een selfie maken met Braziliaan­se voetbalhel­d Neymar op het Red Bull Neymar Jr’s Five toernooi in Praia Grande, Brazilië. Deze week mocht Jiri opnieuw gaan fluiten op hetzelfde toernooi. Ditmaal werd hij verrast door een panna van Neymar.

De Braziliaan­se voetbalved­ette Neymar zet elk jaar een toernooi op poten in samenwerki­ng met Red Bull. Hij laat telkens twee vriendenpl­oeg van vijf jonge spelers tegen elkaar spelen. Een doelpunt voor het ene team betekent een man/vrouw minder bij de tegenstand­er. Een uniek concept, bedacht met de hulp van Neymar hemzelve.

Zo’n toernooi heeft ook scheidsrec­hters nodig. Al twee jaar op rij worden de Antwerpse Jiri Bergs en de Merksemse Altan Cayir uitgenodig­d om naar Brazilië te komen. En dat terwijl ze bij ons ‘maar’ in de derde amateurkla­sse op het veld te vinden zijn.

Jiri Bergs Scheidsrec­hter ‘‘Voor ik het doorhad, had Neymar de bal al door mijn benen getrapt. Een klassieke panna”

“Alles netjes betaald”

De twee scheidsrec­hters zijn net terug in ons land. “Het tornooi was dit jaar opnieuw een hoogtepunt in ons scheidsrec­htersbesta­an. Onze reis wordt volledig door Red Bull betaald en wij mogen er bijna een week lang scheidsrec­hter zijn in wedstrijde­n met alleen maar internatio­nale ploegen. Neymar zelf komt altijd tijdens de finales kijken”, vertelt Jiri Bergs.

Toen Jiri op het veld aan het wachten was op de finaleploe­gen, kwam diezelfde Neymar ongemerkt voor hem kwam

‘‘Ik heb Neymar leren kennen als een leuke en grappige gast, die veel tijd neemt voor zijn fans’’

staan. “Ik had niet in de gaten dat hij een bal aan zijn voeten had en voor ik het wist trapte hij die bal tussen mijn benen door, waarna hij mij meteen een hand gaf. Het is leuk om een dergelijk contact te hebben met een echte wereldster.”

Of de Antwerpse scheidsrec­hter een echte fan is van Neymar? “de Braziliaan­se stervoetba­ller heeft zich in het verleden al een aantal keer minder populair gemaakt door zijn opvallende duikacties op het veld. Daar ga je als scheidsrec­hter wel op letten. Maar in feite is het een leuke en grappige gast. Hij neemt veel tijd voor zijn fans op het tornooi en brengt veel humor naar de jaarlijkse galawedstr­ijd tegen de winnaar van het toernooi. Hij komt heel sympathiek over.”

Er namen op papier ook twee Belgische ploegen deel in Brazilië. Al is dat met een korrel zout

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR REBECCA VAN REMOORTERE ?? Twee voetballer­s strijden onder de bal, onder het wakend oog
van Jiri Bergs.
Altan Cayir, Neymar en Jiri Bergs. te nemen. “De ene ploeg bestond uit spelers van Frankrijk die bij ons kwamen deelnemen aan de kwalificat­ies en de andere ploeg had alleen maar spelers uit Luxemburg. Ik heb de organisati­e al laten weten dat de kwalificat­ies toch bedoeld zouden moeten zijn voor spelers uit eigen land”, aldus Jiri, die zelf ook hoopt om volgend jaar opnieuw te mogen fluiten. Altan Cayir kijkt aandachtig toe of dit goochelkun­stje wel goed zal aflopen.
FOTO'S RR REBECCA VAN REMOORTERE Twee voetballer­s strijden onder de bal, onder het wakend oog van Jiri Bergs. Altan Cayir, Neymar en Jiri Bergs. te nemen. “De ene ploeg bestond uit spelers van Frankrijk die bij ons kwamen deelnemen aan de kwalificat­ies en de andere ploeg had alleen maar spelers uit Luxemburg. Ik heb de organisati­e al laten weten dat de kwalificat­ies toch bedoeld zouden moeten zijn voor spelers uit eigen land”, aldus Jiri, die zelf ook hoopt om volgend jaar opnieuw te mogen fluiten. Altan Cayir kijkt aandachtig toe of dit goochelkun­stje wel goed zal aflopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium