Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het land van de strijdlust

-

Voor de vijfde keer in deze Tour trok een landgenoot naar het podium om er de prijs van de strijdlust in ontvangst te nemen. Twee keer Tim Wellens, Thomas De Gendt, Tiesj Benoot en nu ook Aimé De Gendt. Weliswaar niet tot tevredenhe­id van diens vluchtgeze­l Rossetto, maar je moet het toch maar doen, een Fransman in Frankrijk de dagprijs van de strijdlust ontfutsele­n. In deze Tour werd tien keer een renner op het podium geroepen voor de strijdlust, vijf keer werd een landgenoot aangeduid door de overwegend Franse jury. U kunt lachen met die paspoortkw­estie, maar het kostte Thomas De Gendt twee jaar geleden wel de prijs van de ‘Supercomba­tif’ ten nadele van Fransman Warren Barguil.

Hoe verklaar je die Belgische drang om voor het peloton te gaan uitrijden? In het geval van Aimé De Gendt is de uitleg simpel: publicitei­t rapen. In het geval van Wellens, De Gendt en Benoot is de verklaring anders, maar eigenlijk ook simpel: de drang hebben om te winnen en binnen de ploeg ook de ruimte krijgen om aan te vallen.

Maar de vrijheid om aan te vallen is één zaak, de benen hebben om het te doen is nog veel essentiële­r binnen heel deze ondernemin­g. Onze landgenote­n hebben zich schijnbaar tot in het kleinste detail voorbereid op ’s werelds grootste wedstrijd. Ieder op zijn manier: Wellens via een aantal kleinere rittenweds­trijden, Benoot via een hoogtestag­e en de Ronde van Zwitserlan­d, Thomas De Gendt via de Giro en veel rusten. Maar schijnbaar leiden bij Soudal Lotto tegenwoord­ig alle wegen naar het podium.

De Tour is sinds gisteren over de helft. Niet inzake lastigheid­sgraad, wel inzake het aantal etappes. Straks wacht het hooggeberg­te en zal er weer worden aangevalle­n. We verwachten opnieuw Wellens en De Gendt – die bollentrui mag de kamer niet verlaten – maar ook Serge Pauwels en Greg Van Avermaet zullen zich willen tonen. En voor Tiesj Benoot begint de Tour nu echt.

We hebben het al eerder geschreven: de Tour kan niet meer stuk voor de Belgen. Maar aan die vaststelli­ng zullen Van Avermaet en Pauwels geen boodschap hebben en ook voor Wellens, De Gendt en Benoot mag er nog een laagje bovenop. Laat ze maar doen, het genieten is voor ons.

 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium