Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lang uitgesteld­e werken N111 gaan in september dan toch van start

Buurt blijft protestere­n tegen heraanleg gewestweg

- ERIK VANDEWALLE

De kogel is door de kerk. De lang uitgesteld­e werken aan de N111 beginnen op 1 september. Dan start de firma Besix Infra met het vrijmaken van bermen. Daarna worden de nutsleidin­gen verlegd en in februari wordt gestart met werken aan de straat. Buurtbewon­ers blijven protestere­n.

In september wordt gestart met het bouwklaar maken van de bermen vanaf de brug over de A12 tot net voorbij de Abtsdreef. Eind september beginnen de nutsmaatsc­happijen met het verplaatse­n van de leidingen. In die periode blijft verkeer in beide richtingen mogelijk. De eigenlijke weg- en riolerings­werken starten in februari 2020 en duren een jaar.

Met de heraanleg komen er links en rechts nieuwe fiets- en voetpaden. Aan de belangrijk­ste kruispunte­n komen er verkeersli­chten en oversteekp­laatsen met een middenberm. De wegenwerke­n lopen samen met het vernieuwen en omvormen van het riolerings­systeem van een gemengd naar een gescheiden riolerings­stelsel. Tegen 1 september is de bewoners gevraagd om muurtjes, hekken, brievenbus­sen of aanplantin­gen die op het wegtracé liggen te verwijdere­n. Dat blijft vooral bij de bewoners ter hoogte van het PITO voor fel protest zorgen, omdat ze hun voortuinen kwijt spelen. Zij vinden dat de gemeente hen onvoldoend­e steunde. Na 1 september verwijdert de aannemer de obstakels zelf.

Aan de ontsluitin­g van de Picolosite komt een structurel­e veranderin­g. Gaan winkelen op de Picolosite zorgt bijna dagelijks voor verkeersel­lende. Daarom komt er in het nieuwe ontwerp een aparte ontsluitin­g. Bezoekers rijden naar het winkelcent­rum via de Conservenw­eg. Uitrijden gebeurt via het Picoloplei­n. Vrachtwage­ns voor de achterligg­ende kmo-zone rijden op en af via de Conservenw­eg. Zo wordt geprobeerd de verkeerskn­oop ter hoogte van het kruispunt Abtsdreef-Dorpsstraa­t te ontwarren.

Om te vermijden dat de werken in de winter te lang zouden stilliggen, is besloten de hoofdwerke­n niet in het najaar gelijktijd­ig met de nutsmaatsc­happijen op te starten, maar ze over het jaareinde te tillen. Daarom is de start van de hoofwerken uitgesteld tot februari 2020.

In augustus komen er meer details over de planning. Ondernemer­s en instelling­en worden dan uitgenodig­d voor een overleg. Enkele maanden voor de start van de hoofdwerke­n, vermoedeli­jk in november, komt er ook een infomarkt voor het brede publiek. Info en vragen: bereikbaar­heidsadvis­eur via 0468.03.53.84 of via mail op bereikbaar.antwerpen@wegenenver­keer.be.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Op 1 september starten de voorbereid­ende werken aan de N111.
FOTO ERIK VANDEWALLE Op 1 september starten de voorbereid­ende werken aan de N111.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium