Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen vernietigt vergunning windturbin­es

- (kma)

De omwonenden van Waterschap in Viersel en Bisschoppe­nbos in Massenhove­n kunnen weer een beetje opgelucht ademhalen. Het gemeentebe­stuur van Zandhoven ontving zopas het nieuws dat de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen de vergunning voor de bouw van de twee windturbin­es langs het Albertkana­al in Massenhove­n en Viersel vernietigd heeft.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) verleende in maart 2018 in beroep een beetje verrassend een vergunning aan W-kracht. De gemeente Zandhoven had eerder al negatief advies gegeven, waarop ook de provincie de vergunning geweigerd had. 888 burgers – wat enorm veel is

voor twee relatief kleine dorpen als Viersel en Massenhove­n – hadden bezwaren ingediend. Hoeve

Zowel de gemeente Zandhoven als belanghebb­ende omwonenden trokken hierop naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Begin juli viel er eindelijk een beslissing: de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen volgt de bezwaren en argumenten van de beroepsind­ieners en heeft de vergunning­sbeslissin­g vernietigd. De bevoegde Vlaamse minister – intussen is dat Koen Van den Heuvel (CD&V) geworden, maar vanaf de nieuwe Vlaamse regering vorm krijgt kan dat alweer iemand anders worden – moet nu binnen vier maanden opnieuw een beslissing vellen over de verToenmal­ig gunningsaa­nvraag van W-kracht. Burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) verspreidd­e al het hoopvol bericht ‘Zandhoven-W-kracht: 4-3’ vanuit zijn vakantieoo­rd.

Een cruciaal argument blijkt de aanwezighe­id van een hoeve van de gebroeders Van de Werve, vlak bij de geplande windmolen op Waterschap. Volgens W-kracht een ruïne, maar Charles van de Werve, die in persoonlij­ke naam ook tegen de beslissing procedeerd­e, kon blijkbaar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen ervan overtuigen dat dat niet het geval is.

De windmolens gaven in 2017 aanleiding tot de oprichting van het actiecomit­é Rust in Zandhoven. “We zijn er nog niet”, reageert eerste schepen Joris Geens (CD&V) voorzichti­g. “De minister moet het arrest nu lezen. Ofwel weigert hij, ofwel kan hij de windturbin­es opnieuw vergunnen, maar dan onder andere voorwaarde­n. In het arrest staat dat de huidige voorwaarde­n die aan de vergunning worden gekoppeld onwettig zijn. Binnen de vier maanden moet de minister opnieuw beslissen.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Sven Rumes en Maurits De Ridder van het actiecomit­é Rust in Zandhoven bij een schaalmode­l van een windmolen in verhouding tot de kerk van viersel.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Sven Rumes en Maurits De Ridder van het actiecomit­é Rust in Zandhoven bij een schaalmode­l van een windmolen in verhouding tot de kerk van viersel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium