Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik weet niet hoeveel wedstrijde­n ik gewonnen heb, maar het zijn er veel”

Ex-wielrenste­r Maria Herrijgers mag startschot geven van BeNe Ladies Tour

- MARGO TILBORGHS

Vrijdag 19 juli vindt de start plaats van de eerste etappe van de BeNe Ladies Tour. Het internatio­nale peloton rijdt dan twee keer een lokale ronde door de gemeente. De Essense Maria Herrijgers, die in 1978 Belgisch kampioen werd op de weg, krijgt de eer om het startschot te geven.

Maria Herrijgers (64) komt net terug van een rondje fietsen. “Dat doe ik nog drie keer per week”, zegt ze. “Ik fiets nog steeds graag en zo houd ik mijn conditie ook op peil.” Op dinsdag fietst ze bij de damesclub van wielertoer­istenclub 't Pedalleke, op woensdag bij De Grote Toer Fietsers en om af te sluiten ook nog eens bij de Vrijdagfie­tsers. Reken daar nog af en toe een individuee­l ritje bij en je begrijpt dat Maria nog altijd in goede conditie is.

Of ze weet hoeveel wedstrijde­n ze alles bij elkaar heeft gewonnen? “Nee, dat zou ik eens moeten natellen”, overpeinst ze. “Maar het zijn er alleszins heel veel!” Wie zou er ook aan twijfelen? De etalagekas­t met trofeeën die ze, niet zonder enige fierheid, laat zien, spreekt voor zich.

“Ik heb altijd graag gefietst. Maar aan wedstrijde­n deelnemen was in de tijd taboe. Mijn ouders waren daar fel tegen”, vertelt Maria. “Maar toen ik een keertje deelnam aan de Winterspel­en in Brasschaat, scoorde ik bijzonder goed bij de fietsproev­en. Ik bleek nogal handig te zijn op het hobbelige parcours. Cyclocross voor dames bestond toen nog helemaal niet. Dat kwam pas in de jaren negentig op gang. Het was fietsenmak­er Den Teeuw uit Nieuwmoer die me aanmoedigd­e om aan wielerweds­trijden deel te nemen. Hij zei: “Jij moet gaan koersen. Als je in het veld zo goed kunt crossen, zal je op de baan ook wel je mannetje kunnen staan.” Mijn ouders hadden er nog altijd geen goed oog in. Die zagen mij dat liever niet doen. Maar ik deed toch mijn zin. Toen ik in 1987 het Belgisch kampioensc­hap won, verdween ook bij hen alle twijfel en hebben ze geen enkel wedstrijd meer gemist. Voor mij was dat dan ook de belangrijk­ste koers in mijn wielercarr­ière.”

Samen met haar man Ludo Konings en dochter Glenda baadt Maria al vele jaar B&B De Moerkanthe­ide uit. “Wanneer er in de omgeving wielerweds­trijden waren, verbleven hier heel wat coureurs”, zegt Maria. “Zo was hier ooit een Italiaanse wielerploe­g te gast en logeerde ook Zdenek Stybar in zijn beginperio­de bij ons. Ook dat zijn mooie herinnerin­gen die ik met warmte koester. Het is altijd heel fijn om met gelijkgest­emde zielen over de koers te praten.” De gemeente geeft nu de ex-wielrenste­r de gelegenhei­d om op vrijdag 19 juli om 13.30u officieus het startschot te geven van de BeNe Ladies Tour. “Een mooi gebaar”, zegt Maria Herrijgers. “Misschien krijg ik ook wel de kans om een kort gesprek te hebben met enkele deelneemst­ers. Dat zou fijn zijn.”

Parcours De rensters fietsen twee keer een

lokale ronde door de gemeente: Kapelstraa­t, Nieuwstraa­t, Stationsst­raat, Spoorwegst­raat, Moerkantsb­aan, Huybergseb­aan, Kalmthouts­esteenweg, Spijker en terug de Kapelstraa­t. Daarna gaat het richting Roosendaal.

www.essen.be

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Maria Herrijgers (64) bij haar trofeeënka­st in haar B&B in Essen.
FOTO MARGO TILBORGHS Maria Herrijgers (64) bij haar trofeeënka­st in haar B&B in Essen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium