Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bleke Heyde wordt veiliger gemaakt

Maatregele­n moeten stormschad­e voorkomen

- (vw)

Kempens Landschap en Bosgroep Antwerpen Noord slaan de handen in elkaar om het stukje belevingsn­atuur in de Bleke Heyde op te waarderen en veilig te maken voor bezoekers.

De Bleke Heyde vormt een groene gordel tussen de domeinen Noordheuve­l en Sterbos en herbergt waardevoll­e natuur, zoals een poel met allerlei fauna en flora. Het gebied is 7 hectare groot en wordt als biologisch bos bestempeld.

Door hevige stormen sneuvelden ook in de Bleke Heyde verschille­nde dennen. Enkele wandelpade­n raakten daarbij versperd. Een aantal bomen is ook nog ontworteld of heeft loshangend­e takken, wat de veiligheid van de wandelaars in het gedrang kan brengen. Er is een aantal werken gepland die het bos moeten behoeden tegen verdere stormschad­e en die de biodiversi­teit zullen versterken. Langs de zuidrand zullen grove dennen gekapt worden in een strook van 10 meter. Deze bosrand zal opnieuw aangeplant

worden met verschille­nde inheemse struiken en kleine bomen, die een goede windbuffer zullen vormen en tal van vlin

ders en vogels zullen aantrekken.

Op de locatie met de meeste winddruk worden de risicobome­n geveld en vervangen door drie verjonging­sgroepen van inheemse loofbomen. In de verjonging­sgroepen staan de boompjes dicht bij elkaar, zodat ze gestimulee­rd worden om snel in de hoogte te groeien. Op lange termijn blijft per groep één toekomstbo­om over, die zo lang mogelijk kan blijven staan en een hoge ecologisch­e meerwaarde zal vormen. Uit de poel zullen enkele grove dennen verwijderd worden om de lichtinval en de waterkwali­teit te verbeteren.

Aan de poel zullen enkele grove dennen verwijderd worden om de lichtinval en de waterkwali­teit te verbeteren. De exacte timing van de werken is nog niet bekend.

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? De Bleke Heyde.
FOTO NEEL VERMEIREN De Bleke Heyde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium