Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geschieden­is sociale woningen belicht

Tiende editie themawande­lingen DocC Borsbeek

-

Iedere zomer geeft Documentat­iecentrum (DocC) Borsbeek aan de hand van historisch­e themawande­lingen een inkijk in het verleden van de gemeente. Voor de tiende editie wordt de geschieden­is van de sociale woningen uit de doeken gedaan onder de noemer ‘Wonen en werken in Borsbeek’.

De afgelopen jaren kwamen het sportverle­den van Borsbeek, gesneuveld­e dorpsgenot­en tijdens Wereldoorl­og I of de geschieden­is van de lokale serreteelt al aan bod op de zomerwande­lingen van DocC. “Dit jaar richten we ons op de sociale woningen in onze gemeente. Op de wandelinge­n passeren we oudere woningen of plekken waar de gebouwen al zijn afgebroken. Op onze voorbereid­ende zoektocht kwamen we alvast tot de conclusie dat Borsbeek een rijke traditie heeft wat dit soort woningbouw betreft”, licht voorzitter Eddy Gybels toe.

V-bom De vereniging vond veel informatie bij sociale woningmaat­schappij De Ideale Woning die de laatste jaren verscheide­ne nieuwe sociale woningen heeft opgericht in de gemeente. “Maar het verle

den van de sociale huizen gaat terug tot de periode tussen de twee wereldoorl­ogen. Een deel van de woningen, onder andere langs de Militaire Baan (R11), werd nog opgeëist door de Duitse bezetter. Op die baan staan er nog 27 sociale woningen, de 28ste werd vernield door een V-bom. Door deze verhalen staan we ineens ook even stil bij 75 jaar bevrijding.” Ook de Jan Frans Stynenlei, waar tien woningen werden gebouwd en later nog eens veertien, bevindt zich op het parcours.

De zomerwande­lingen vertrekken om 13.30u op zondagen 28 juli en 4 augustus aan de Sint-Jacobusker­k in het centrum. Er kunnen telkens 35 personen mee.

Inschrijve­n kan via borsbeekdo­cc@gmail.com of op www.doccborsbe­ek.be.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Een gegidste zomerwande­ling van DocC.
FOTO FILIP SPOELDERS Een gegidste zomerwande­ling van DocC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium