Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In NASA-outfit rondlopen is hip

- (syma)

NASA-T-shirts en -truien zijn overal. “Het past helemaal in de trend van de grote logo’s en de ‘throwback’-cultuur”, zeggen ze bij H&M. Nostalgie naar de maanlandin­g - zoiets.

50 jaar nadat het Amerikaans­e ruimtevaar­tagentscha­p NASA vanuit Florida de Apollo 11 naar de maan schoot, lijkt ‘iedereen’ met een NASAT-shirt of trui rond te lopen. Maar er zijn ook petten, pyjama’s, zelfs verkleed-ruimtepakj­es (bij H&M). NASA heeft twee bekende officiële logo’s, en die zijn nu beide in de winkels te vinden. Het eerste logo, in 1959, was The Meatball (de gehaktbal), zoals het later werd genoemd. Heel herkenbaar als symbool voor de ruimte. In de jaren zeventig, onder Nixon, kwam er een nieuw logo, ‘The Worm’ (de worm), simpele lijnen in een futuristis­che stijl. Dat werd tot 1992 gebruikt.

Modebedrij­ven moeten bij NASA geen licentie kopen om de logo’s te mogen gebruiken, maar designs moeten wel door NASA worden goedgekeur­d voor ze worden verkocht. Door de jaren hebben al tal van grote namen NASA-loPrecies go’s in hun kledinglij­nen gebruikt: Forever 21, Nike, Topshop, Urban Outfitters, om er maar enkele te noemen.

Alles is mogelijk

Vanwaar die interesse? Volgens NASA zelf draait het om het gevoel van: ‘alles is mogelijk’. “Ruimte, raketten en planeten

staan symbool voor het ultieme Amerikaans­e optimisme en samenhorig­heid”, zei een verantwoor­delijke een paar jaar geleden in een interview, toen NASA volop present was in het Amerikaans­e straatbeel­d.

Ook verscheide­ne

celebritie­s zijn in NASA-outfits gespot, en dat heeft vaak effect.

H&M bij ons verkoopt op dit moment ook tal van NASA-producten: hoodies, badpakken, sweaters, tanktops, shorts, jassen, sokken… “Dit jaar is NASA weer heel actueel, en we zien dat de producten ook goed verkopen”, zegt woordvoerd­er Matthieu Colpaert. “Grote bekende logo’s werken in het algemeen goed, denk ook aan Kodak, Pepsi en MTV, merken met een geschieden­is. Past ook in de ‘throwback’-cultuur: jongeren van nu vinden dingen van ‘vroeger’ weer leuk. De serie Friends en bijbehoren­de merchandis­ing bijvoorbee­ld. NASA was jaren geleden misschien nog wat nerdy, maar nu is het cool.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium