Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe komt raket bij neonazi’s?

Politie onderzoekt herkomst wapen

-

Na een spectacula­ire wapenvonds­t door de Italiaanse politie bij een neonazisti­sche groepering ontkent Qatar alle betrokkenh­eid. Daar luidt het dat de in beslag genomen raket – ooit in het bezit van het Qatarese leger – al veel eerder werd verkocht aan een “bevriende natie”. Welke? Onduidelij­k. En hoe de raket vervolgens in handen van extremiste­n viel, is een al even groot mysterie.

26 geweren, 20 bajonetten, 306 wapenonder­delen, meer dan achthonder­d kogels van verschille­nde kalibers en een Matralucht­raket die dertig kilogram explosieve­n kan dragen en 25 kilometer ver kan vliegen. Dat is de indrukwekk­ende buit na politie-invallen in het noorden van Italië.

Volgens de politieche­f van Turijn, Giuseppe de Matteis, zijn in Italië vrijwel nog nooit wapenvonds­ten van dergelijke omvang voorgekome­n. Zeker niet als je de kwaliteit van de oorlogswap­ens en hun dodelijke kracht in rekening neemt. “De luchtraket was in perfecte staat”, verklaarde de Italiaanse politie in een perscommun­iqué. “De raket was niet geladen met explosieve­n, maar kan perfect worden bewapend door specialist­en”, voegde de terreurcel van de politie daaraan toe.

De raket wordt normaal gebruikt door gevechtsvl­iegtuigen om andere vliegtuige­n neer te halen.

Op de gevonden raket, die in Frankrijk werd geproducee­rd, staan verwijzing­en naar het Qatarese leger. Maar in het Arabische emiraat weten ze niet hoe het oorlogstui­g van 245 kilogram en 3,54 meter lang tot bij de terreurgro­ep geraakte. Niet dat Qatar ontkent de raket ooit in bezit te hebben gehad. “Maar we hebben ze in 1994 verkocht. Aan een bevriend land. Samen met 39 andere van die Matra Super 530-raketten”, zegt de woordvoerd­er van de Qahanden tarese minister van Buitenland­se Zaken.

Volgens het kabinet werkt Qatar mee aan het onderzoek, maar maakt het nu nog niet openbaar aan welk land het de raket destijds verkocht. “We maken ons wel grote zorgen over hoe een raket, die 25 jaar geleden werd verkocht, in handen is gekomen van een partij die geen staat is.”

Jaar op de radar

Heel veel vragen blijven op dit moment dus onbeantwoo­rd. De onderzoeke­rs zullen de komende dagen niet stilzitten. Zo moeten ze uitvlooien welke weg de raket aflegde en via welke tussenscha­kels. Wat intussen wel duidelijk is, is dat de extremisti­sche groep die de raket uiteindeli­jk in kreeg, meevocht aan de zijde van de pro-Russische rebellen tegen het Oekraiense leger in het oosten van Oekraïne.

Bij de invallen begin deze week bij de neonazisti­sche groep werden drie mensen gearrestee­rd. De Italianen Fabio Bernardi (51) en Fabio Del Bergiolo (50) en de Zwitserse onderdaan Alessandro Monti (42).

Een van de arrestante­n, de voormalige douanier Del Borgiolo, stond in 2011 op de kieslijst van het neofascist­ische Forza Nuova. Hij raakte niet verkozen voor een zitje in de Senaat. De partij distantiee­rt zich ook volledig van Del Borgiolo. “Hij was achttien jaar geleden kandidaat. Niemand van de drie arrestante­n heeft nu iets met Forza Nuova te maken.”

De drie werden al meer dan een jaar gevolgd door rechercheu­rs. De razzia en de arrestatie­s volgden nadat was gebleken dat de extremiste­n de raket wilden verkopen. Carlo Ambra, het hoofd van de antiterreu­reenheid van de politie in Turijn, verklaarde dat de onderzoeke­rs op gesprekken stootten tussen Del Bergiolo en een wapenexper­t. “De wapenexper­t zei de raket voor een derde partij te willen kopen.”

Volgens Italiaanse media vroeg Del Bergiolo een half miljoen euro. Wie die “derde partij” is, is niet duidelijk. Voor de politie is het vooral belangrijk dat ze de verkoop kon tegenhoude­n.

Fausto Moscatelli, advocaat van Del Bergiolo, ontkent dat zijn cliënt een terrorist is. “Del Borgiolo is een fervent wapenverza­melaar. Deze wapens waren inderdaad niet geregistre­erd, maar ze zijn absoluut niet te linken aan terrorisme”, zei de advocaat aan CNN.

Volgens de verdedigin­g van de andere gearrestee­rde mannen staan hun cliënten lichtjaren ver verwijderd van de extreemrec­htse en terroristi­sche wereld.

Fausto Moscatelli,

advocaat van verdachte

“Die wapens waren inderdaad niet geregistre­erd, maar ze zijn absoluut niet te linken aan terrorisme.”

 ?? FOTO PN, AFP ?? Agenten poseren na de inval bij de raket. Het gaat om een Matra Super 530-raket, die tot dertig kilo explosieve­n kan dragen.
FOTO PN, AFP Agenten poseren na de inval bij de raket. Het gaat om een Matra Super 530-raket, die tot dertig kilo explosieve­n kan dragen.
 ??  ??
 ?? AFP ?? Bij de inval werden, naast een gigantisch­e hoeveelhei­d wapens, ook verschille­nde nazisymbol­en gevonden.FOTO
AFP Bij de inval werden, naast een gigantisch­e hoeveelhei­d wapens, ook verschille­nde nazisymbol­en gevonden.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium