Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sanne Cant wil Wout en Mathieu achterna

Drievoudig wereldkamp­ioene veldrijden droomt van wegcarrièr­e

- GUY FRANSEN

Drievoudig wereldkamp­ioene veldrijden Sanne Cant (28) wil wat graag Wout van Aert en Mathieu van der Poel achterna. Ook zij zou dus graag weten wat ze waard is op de weg. “Als de kans zich voordoet, wil ik de Ronde van Vlaanderen met een wegploeg rijden. Ik denk dat ik in het voorjaar sterk kan presteren.”

Sanne Cant voert vanavond in Utrecht de Belgische ploeg aan in de heel sterk bezette BeNe Ladies Tour, een vierdaagse internatio­nale wedstrijd voor vrouwen op Nederlands en Belgisch grondgebie­d. De Belgische formatie bestaat uit de veldrijdst­ers Sanne Cant, Loes Sels, Ellen Van Loy, Laura Verdonscho­t, Jinse Peeters en Marthe Truyen. Vorig jaar reden ze nog in dienst van gelegenhei­dskopvrouw Jolien D’hoore, dit jaar is Cant de leading lady.

Cant ziet met plezier dat haar mannelijke collega’s Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tim Merlier een onwaarschi­jnlijk jaar aan het realiseren zijn op de weg.

“Nu ziet iedereen eens heel duidelijk dat crossers topatleten zijn die je niet zomaar uit de wielen rijdt”, klinkt het. “Of Wout en Mathieu me verrast hebben? Ik wist dat ze allebei het potentieel hebben, maar ik dacht wel dat ze nog één tot twee jaar zouden nodig hebben om in het ritme te komen van de wedstrijde­n op de weg. Ze bewijzen zich dus veel sneller dan ik had gedacht.”

De Ronde als droom

Of dat ook zou kunnen bij de vrouwen?

“Ik denk niet dat het evident is dat we ons meteen gaan meten met een Marianne Vos of een Lucinda Brand, vrouwelijk­e topmet crossers die ook heel sterk presteren op de weg. Op Belgisch niveau zou dat misschien wel kunnen, op internatio­naal vlak zal dat veel moeilijker zijn. We hebben ook geen ploegen die zo’n internatio­naal wegprogram­ma rijden. We zouden dat dan alleen kunnen in de nationale kleuren, maar het Belgische team rijdt dan weer geen koers als de Ronde van Vlaanderen. Als de kans zich zou voordoen, zou ik maar wat graag de Ronde rijden.”

Cant is ervan overtuigd dat ze de juiste training én de juiste ploeg in het voorjaar mee in de prijzen zou rijden.

“Ik ben geen klimmer, maar korte en krachtige inspanning­en behoren zeker tot mijn mogelijkhe­den. Bovendien valt zo’n voorjaar op de weg ideaal voor mij, onmiddelli­jk na het crossseizo­en. Ik moet alleen de conditie van het veldrijden nog twee maanden langer zien vast te houden. Ik zal mij dus wel op een andere manier moeten voorbereid­en, maar het kan. We hebben bij Corendon met Kristof De Kegel wat dat betreft trouwens een uitstekend­e begeleider. Als de mogelijkhe­id zich voordoet, heb ik dus echt wel de ambitie om de Ronde – en meer – te rijden. Dat is een van mijn dromen”, aldus de drievoudig­e wereldkamp­ioene veldrijden, die de BeNe Ladies Tour als ideale voorbereid­ing ziet. “Dit is beter dan kermiskoer­sen, hé. Drie dagen na mekaar aan hoge snelheid rijden tegen de toppers: het kan niet beter.’’

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ??
FOTO TOM GOYVAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium