Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moeten Antwerpse werklozen een job bij Oosterweel krijgen?

-

Betekenisv­ol

Het lijkt me meer dan logisch om onze werklozen in te zetten, zodat ze iets kunnen betekenen in onze maatschapp­ij. Voor sommige werken zijn niet altijd tijdrovend­e en dure opleidinge­n nodig.

ROBERT STROOYBANT­S, RUMST

Activeren

Dat is nu eens een prima voorstel. Waarom deze mensen niet activeren op de arbeidsmar­kt in plaats van altijd mensen te zoeken in het buitenland? De vraag is of ze bereid zullen zijn om dat werk te willen doen.

ELS EERDEKENS, MORTSEL

Koek eerlijk verdelen

Waarschijn­lijk zijn de buitenland­se werknemers ingeschrev­en volgens de statuten van hun land van herkomst, waar de minimumlon­en een pak lager liggen. Dan gaat de grote winst naar de bouwheren en de politici, die deze praktijken in stand houden. Als de koek eerlijk wordt verdeeld en iedereen de kans krijgt om een degelijk bestaan op te bouwen, zou er al veel verbeteren in de maatschapp­ij.

JOZEF VAN LISSUM, ANTWERPEN

Verplichte­n

Uiteraard, het is onaanvaard­baar om externe werkkracht­en binnen te halen terwijl er zoveel werklozen zijn die nu de kans zouden kunnen krijgen om te starten, ervaring op te doen en aan hun toekomst te werken. Ik vind dat dit zelfs verplicht zou moeten worden. Er zal voor iedereen wel werk zijn. Het kan ook niet dat er zoveel buitenland­ers hier te werk worden gesteld terwijl België nog zoveel werklozen telt.

PHILIP DE RAES, ANTWERPEN

Niet meer dan logisch

Het zou niet meer dan logisch zijn dat werklozen een job krijgen bij de Oosterweel­werken. Ze moeten niet zeggen dat dit te duur is, want voor buitenland­ers moeten ze huisvestin­g zoeken en dat kost ook geld.

LUDO MARIEN, BERCHEM

Nieuwe kwalificat­ies

Onder de Antwerpse werklozen zijn ongetwijfe­ld 20- tot 40-jarigen die mits een opleiding op de werkplaats bij deze werken kunnen worden ingezet. Zelfs als dit maar 10% van de werklozen zou zijn geeft het deze mensen een langdurige betrekking en nieuwe kwalificat­ies. Zeker doen!

JOHAN VAN DE WYER, KAPELLEN

Vrijwillig­e omscholing

Absoluut, zeker als we over langdurig werklozen praten. Te beginnen met de jongste arbeiders en laaggescho­olden, en er zijn waarschijn­lijk ook wel vrijwillig­ers voor een omscholing. Men mag zich niet meer verschuile­n achter de beroepskwa­lificatie.

MARCUS GOMMERS, ANTWERPEN

Unieke kans

Het spreekt voor zich dat werklozen uit de regio Antwerpen een job krijgen bij Oosterweel. Het is gemeenscha­psgeld en een unieke kans om deze werklozen aan werk te helpen, een opleiding te geven en erva- ring te laten opdoen. Meewerken aan een van de grootste werven die heel wat veran- dert aan het landschaps­beeld is dan ook iets waar ze trots op kunnen zijn.

WIM ROSSEAU, KRUIBEKE

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium