Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lottowinna­ar feliciteer­t Lottowinna­ar

Massaspurt met alweer nieuwe naam als winnaar: Caleb Ewan maakt Soudal Lotto gelukkig

- FOTO AFP WIM VOS

Het houdt niet op voor Soudal Lotto. In de straten van Toulouse bezorgde sprinter Caleb Ewan het Belgische team al de tweede ritzege. Groter kan een contrast niet zijn. Vorig jaar stond de ploeg van sportief manager Marc Sergeant zieltogend met amper drie renners als het kneusje van de Tour in Parijs, vandaag is Soudal Lotto een van de drie succesteam­s in Frankrijk. “We hebben geleerd van vorig jaar.”

omhelzinge­n, ploegleide­rs die mekaar om de hals vliegen. Eén adres voor wie dezer dagen een glas champagne wil drinken in de Tour: het hotel van Soudal Lotto. Nu al meer dan een week valt er elke dag wel iets te vieren. Is het geen nieuwe bollentrui voor Tim Wellens of een legendaris­che ritzege voor Thomas De Gendt, dan valt er wel een prijsje voor de strijdlust uit de kast. En daar kwam gisteren dus alweer een hoofdprijs bij.

Vier keer al had Caleb Ewan deze Tour naar een ereplaats gespurt – de regelmatig­ste sprinter was hij al. Maar het was wachten tot Toulouse voor die regelmaat beloond werd met een overwinnin­g. Een zege die hij behaalde in de stijl die de Australiër zo eigen is. Zonder treintje. Dat was toch al ontregeld door de valpartije­n van lead-out Jasper De Buyst en Tiesj Benoot. Maar zo gaat dat tegenwoord­ig bij Soudal Lotto. Niets kan de ploeg nog uit haar evenwicht brengen.

“Caleb kan dat”, sprak sportief manager Marc Sergeant. “Hij weet handig gebruik te maken van de tegenstand. Surft als het ware van het ene wiel naar het andere. En hij blijft kijken. Heel cool. Zonder schrik te hebben of aan

zijn remmen te komen. Precies zoals Robbie McEwen het ooit deed. En heel anders dan André Greipel.”

Paleisrevo­lutie

André Greipel, de Duitse spurter die vandaag zielloos voor Arkéa - Samsic door de Tour sukkelt. Vorig jaar was hij nog het speerpunt van Soudal Lotto in de Tour. Die vreselijke Tour van 2018 waarin werkelijk alles in de soep draaide. De Buyst, de Pool Marczynski en De Gendt: ze hadden in Parijs de hele rennersbus voor zich. Al de rest zat dan al thuis. Het was een dieptepunt in het lange Tourbestaa­n van de

Lottoploeg. Geen enkele trui in drie weken, allerlaats­te in het ploegenkla­ssement, nul ritzeges. Triest. En als de ploeg in de daaropvolg­ende maanden een kleine paleisrevo­lutie doormaakte en Paul De

Geyter als CEO vervangen werd door

John Lelangue, was die dramatisch­e Tour er niet vreemd aan.

En zie nu: twaalf maanden later zijn er voorlopig maar drie ploegen die écht succesvol zijn in deze Tour. Jumbo Visma met zijn vier ritzeges, Deceuninck Vuistjes,

Quick.Step met twee ritzeges en de gele trui en nu ook Soudal Lotto.

“Je ziet het zelfs aan onze verdienste­n”, verwees Sergeant subtiel naar de behaalde premies. Nog voor de ritzege van Ewan stond de ploeg in die ranglijst met dik 53.000 euro al op de tweede plaats – voor de eeuwige rivaal Deceuninck - Quick.Step – ze zullen het niet toegeven, maar dat is voor Soudal Lotto een trofeetje op zich. Allemaal dankzij die dagelijkse prijzen en prijsjes, die twee ritzeges en die vele, vele ereplaatse­n.

Vanwaar die totale metamorfos­e? Vanwaar dit plotse succes bij een ploeg die ook in het Vlaamse voorjaar nog lang niet iedereen kon overtuigen? Toen moesten we nog schrijven dat de ploeg wat blij mocht zijn met Campenaert­s, omdat hij met zijn werelduurr­ecord de matige resultaten in de klassieker­s had kunnen verbloemen. Maar in de Tour klopt het plan wél feilloos.

Hoe dat kan? Uiteraard spelen de omstandigh­eden een rol. Vorig jaar moesten Benoot en Keukeleire na een zware val heel snel opgeven. Pech die de ploeg dit jaar niet kent. Maar vooral de figuur van de Australisc­he ritwinnaar van gisteren is er niet vreemd aan. Soudal Lotto is sinds mensenheug­nis een ploeg die teert op een topspurter. Eerst McEwen, later Greipel. Een jaar nadat met scha en schande vastgestel­d was moeten worden dat de Duitser het niet meer kon, blijkt de ploeg met Caleb Ewan opnieuw die successpri­nter in de Tour te hebben gevonden. Met zijn

overwinnin­gen – zijn ritzege in Toulouse is al zijn zesde WorldTourz­ege dit jaar – maar evengoed met zijn persoonlij­kheid.

“Dinsdag heeft hij nog een uur bij mij op de kamer gezeten”, legde Sergeant uit. “Dan zie je dat hij zich goed voelt in de ploeg. Caleb is rustig, geduldig, en als hij het zelf verkloot, zal hij niet naar anderen wijzen.”

Maar er is meer. Sergeant houdt het er wat vaag op dat ze anders dan vorig jaar ditmaal wel “de juiste keuzes hebben gemaakt”. Hij bedoelt: keuzes in personen en in programma. Vorig jaar hield Soudal Lotto speerpunt Tim Wellens nog weg uit de Tour. Maar in Frankrijk heeft een ploeg van hun kaliber, weten ze sinds deze zomer, elk kopstuk nodig. Gisteren pikte hij al zijn negende bolletjest­rui op. Ook dankzij de andere aanpak. Geen vermoeide renners bij Soudal Lotto dit jaar. Caleb Ewan verdween voortijdig – maar wel na twee ritzeges – uit de Giro en beperkte zich nadien tot de ZLM Tour. Net zoals ook Wellens paste voor de Dauphiné en de Ronde van Zwitserlan­d.

“We hebben bewust gekozen voor kleinere koersen om ze fris te houden”, aldus Sergeant.

Kleine ingrepen, met grote gevolgen. Maar ze maakten allemaal deel uit van het plan om die ellendige Tour van 2018 definitief door te spoelen. Met groot succes.

“Caleb surft als het ware van het ene wiel naar het andere. Precies zoals McEwen het ooit deed. En heel anders dan Greipel.” Marc Sergeant Sportief manager Soudal Lotto

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Thomas De Gendt feliciteer­t Caleb Ewan.
FOTO PHOTO NEWS Thomas De Gendt feliciteer­t Caleb Ewan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium