Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“BAS zegt eigenlijk: bedrieg de boel maar!”

- (kofr)

“Beerschot neemt akte van de beslissing van het BAS. KV Mechelen heeft aan wedstrijdv­ervalsing gedaan maar komt voorlopig weg met een schijnsanc­tie”, luidt het standpunt van de club.

“KV Mechelen kan zijn rechtvaard­ige sanctie ontlopen door een fout in het bondsregle­ment. Het bondsregle­ment stelt duidelijk dat wedstrijdv­ervalsing zou moeten bestraft worden met degradatie. Met succes heeft KV Mechelen, volgens het BAS, een foutje gevonden in het reglement waardoor deze degradatie niet meer kan uitgesprok­en worden.

Beerschot roept zowel de KBVB als de Pro League op om hun verantwoor­delijkheid op te nemen en de licentie van KV Mechelen in te trekken. Het zou tegen de geest van de sport ingaan, moesten wedstrijdv­ervalsers wegkomen met een schijnsanc­tie wegens een fout in het reglement. Zowel KBVB als Pro League hebben deze soeverenit­eit en zijn dus gemachtigd de licentie te ontnemen.”

Beerschot beraadt zich over verdere stappen. “Want dit is schandalig”, reageert Beerschot-advocaat Thomas Gillis. “Dit is toch geen straf? KV Mechelen is wellicht de eerste club ooit die veroordeel­d wordt voor competitie­vervalsing en niet moet zakken. De imagoschad­e voor ons Belgisch voetbal is heel groot. Hoe leg je dit uit in het buitenland? Dit raakt me in het hart. Als jurist en als sportman. Maar wij gaan door tot op het bot. Wij vinden niet dat KV er zo goedkoop vanaf kan komen.”

“Het staat nu helemaal vast dat KV Mechelen en vier bestuurder­s van de clubs zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixin­g”, gaat Gillis verder. “Dat is het ergste dat je kan doen in de sport, maar het bondsregle­ment is zo slecht opgesteld dat er in België geen gepaste straf over kan uitgesprok­en worden. Want laat dit duidelijk zijn: het reglement zegt hiermee impliciet dat dit toegelaten is. Het BAS zegt eigenlijk: doe maar op, bedrieg de boel maar!”

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium