Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Replica’s Antwerps kunstwerk op de maan te koop

Kunstenaar Paul Van Hoeydonck (93) uit Wijnegem herlanceer­t zijn ‘Fallen Astronaut’

- SYLVIA MARIËN

Eén kunstwerk is er te vinden op de maan, en dat is van de hand van ‘space artist’ Paul Van Hoeydonck (93) uit Wijnegem. Nu de eerste maanlandin­g, in 1969, wordt herdacht, krijgt ook zijn beeldje weer ruim aandacht. Na de zomer komt er in Antwerpen een docu uit, en een expo in het Havenhuis. En de ‘gevallen astronaut’ is, onder een andere naam, ook te koop.

Het zijn drukke dagen voor Paul Van Hoeydonck. Op de Belgische ambassade in de Duitse hoofdstad Berlijn is gisteren een tentoonste­lling geopend met werken van hem, ter gelegenhei­d van de vijftigste verjaardag van de maanlandin­g. De Apollo 11 en haar bemanning werden op 16 juli 1969 gelanceerd, de eerste voet op de maan werd op 20 juli gezet.

Van Hoeydonck werd vooral tijdens de jaren zestig bekend met zijn ‘space art’, kunst vanuit zijn interesse voor de kosmos en de plek van de mens daarin. Robots, planeten en ruimtesche­pen keren geregeld terug in zijn sculpturen en objecten. “Als Paul aan het werk is, dan bevindt hij zich óók in de ruimte”, zegt zijn vrouw Marleen Meyers vanuit Berlijn. Telefonere­n is voor Van Hoeydonck moeilijk - zijn gehoor is niet meer wat het is geweest.

Ter herinnerin­g: “Dankzij een tentoonste­lling in de VS kwam in 1971 de Amerikaans­e astronaut David Scott bij Paul terecht”, zegt Meyers. “Hij was op het juiste moment op de juiste plaats, zeg maar, en Scott vroeg hem om een beeldje te maken dat hij dan zou meenemen op zijn missie naar de maan, met de Apollo 15.” Van Hoeydonck kreeg enkele richtlijne­n - een mensenfigu­ur zonder etnische kenmerken of geslacht, licht en toch stevig. “Hij maakte een rechtopsta­and figuur met een positieve insteek: de mens hóórt in de ruimte. In die tijd werkte hij steevast met plexiglas, en ook toen omhulde hij zijn sculptuurt­je ermee. Maar dat bleek dus niet veilig te zijn, en wegens brandgevaa­r is het plexiglas vlak voor de missie verwijderd. De astronaute­n gaven er ook een enigszins andere invulling aan dan wat Paul oorspronke­lijk, optimistis­ch, had bedoeld. De

Fallen Astronaut werd een in memoriam voor de overleden astronaute­n en kosmonaute­n.”

Geheim

David Scott liet het aluminium beeldje van Van Hoeydonck op 2 augustus 1971 samen met een gedenkplaa­t achter op de maan. Na zijn terugkeer op aarde werd dat bekendgema­akt, maar zonder de naam van de kunstenaar. “De NASA-missie was betaald met belastingg­eld, er mocht niks commerciee­ls aan worden gelinkt”, vertelt Meyers. “Dat Paul de maker was, moest geheim blijven. Maar minder dan een jaar later, in april 1972 tijdens de landing op de maan van de Apollo 16, heeft de bekende Amerikaans­e tv-presentato­r Walter Cronkite het verhaal toch verteld, en toen ging de bal natuurlijk aan het rollen.”

Het idee was destijds om enkele honderden replica’s van het beeldje te gaan verkopen, maar David Scott sprak zich tegen de commercial­isering uit. Het plan werd opgedoekt, en slechts vijftig replica’s werden verdeeld. Koning Boudewijn kreeg er bijvoorbee­ld een.

590 euro

Maar niet toevallig vandaag zijn de ‘gevallen astronautj­es’ dus toch voor een breder publiek beschikbaa­r. Vorig jaar liet Van Hoeydonck in samenwerki­ng met de populaire Duitse krant Bild symbolisch 1.971 genummerde en gesigneerd­e beeldjes vervaardig­en, zoals hij ze origineel had bedoeld - ingekapsel­d. De aluminium beeldjes heten nu Man in Space, in blauw acrylglas. De afmetingen zijn 15 x 6 x 6 centimeter, ze zijn sinds dit jaar verkrijgba­ar, en ze kosten 590 euro per stuk. Kunstgaler­ie Breckner heeft daarnaast ook 35 exemplaren van een uitvergrot­e versie te koop, 40 cm hoog. Die kosten 12.800 euro. De prijs van zes massieve, bijna 2 meter grote beelden, is op aanvraag.

“De exacte replica’s zijn een manier om het bijzondere kunstwerk en zijn verhaal bij een breder publiek te krijgen”, zegt Marleen Meyers. “Daartoe komt er in het najaar ook een documentai­re uit van een Nederlands­e documaker die Paul drie jaar lang gevolgd en geïntervie­wd heeft.” En in het Antwerpse Havenhuis zal in oktober een Van Hoeydonck-tentoonste­lling te bezoeken zijn. De kunstenaar viert die maand zijn 94ste verjaardag. En nog elke avond kijkt hij naar de maan. “Ik spreek met haar”, zegt hij.

 ?? FOTO DANNY VAN HOECKE ??
FOTO DANNY VAN HOECKE
 ?? FOTO DANNY VAN HOECKE ?? Paul Van Hoeydonck met
Fallen Astronaut,
nu op de markt gebracht als Man in Space.
FOTO DANNY VAN HOECKE Paul Van Hoeydonck met Fallen Astronaut, nu op de markt gebracht als Man in Space.
 ?? FOTO RR ?? Fallen Astronaut op de maan.
FOTO RR Fallen Astronaut op de maan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium