Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2,4 miljoen euro voor renovatie pand museum Ridder Smidt van Gelder

Minister Ben Weyts (N-VA) zet 3 miljoen euro opzij voor renovatie twee historisch­e panden

- ANDREAS ROTTY

Vlaanderen investeert 2,4 miljoen euro in het voormalige museum Ridder Smidt van Gelder aan de Belgiëlei. “De eerste stap naar het einde van een lijdensweg”, klinkt het bij het Antwerpse stadsbestu­ur. Het museum stond lange tijd leeg. Voor het Mercator-Orteliushu­is in de Kloosterst­raat ligt een som van 700.000 euro klaar.

Het huidige pand, waarin het museum Ridder Smidt van Gelder zich bevindt, werd opgetrokke­n in 1905. Het bouwwerk in beaux-artsstijl heeft een voorgevel die lijkt op die van Franse hôtels uit de 18de eeuw. Het interieur met polychrome marmeren vloer in de hal, monumental­e deuren en ornamenten van verguld koper is nog redelijk goed bewaard. In de ruime tuin staan nog zes fonteinen, beelden en tuinmeubel­s in uiteenlope­nde materialen. Kunstverza­melaar Pieter Smidt van Gelder richtte het in huis als een museum voor zijn collectie. Hij schonk het pand, inclusief collectie, in 1949 aan de stad Antwerpen.

In 1987 woedde er een brand in het gebouw en sindsdien gebeurde er niet meer veel mee. Maar nu komt er dan mogelijk toch beweging in het dossier. Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Ben Weyts (N-VA), die de bevoegdhei­d van Geert Bourgeois heeft overgenome­n nu deze in het Europees parlement zetelt, investeert 2,4 miljoen euro in de renovatie en herbestemm­ing van het gebouw. “Na meer dan 30 jaar geven we dit monumental­e pand eindelijk nieuwe perspectie­ven”, zegt Weyts. “Het wordt een extra parel aan de Antwerpse kroon.”

“Deze som geld betekent hopelijk de eerste stap naar het einde van een lange lijdensweg”, klinkt het op het kabinet van Antwerps schepen van Patrimoniu­m Fons Duchateau (N-VA).

“Hoog tijd voor renovatie ”

“Door het gebrek aan parkeermog­elijkheden en de zware renovatiek­osten was het moeilijk een partner te vinden om het museum Ridder Smidt van Gelder aan te pakken. Het is hoog tijd voor een renovatie, want het gebouw is – om het eerlijk te stellen – niet meer toegankeli­jk zonder een veiligheid­shelm.”

De stad bekijkt nu welke investerin­g ze eventueel zelf nog kan doen. “We gaan opnieuw op zoek naar een partner. We zijn al gesprekken aan het voeren, maar kandidaten mogen zich nog altijd melden bij AG Vespa.” Qua invulling wordt nagedacht over een nieuw museum, horeca, feestaccom­modatie en conferenti­ezalen. “Voor ons staat het nu al vast dat ten minste een deel van het gebouw een publieke functie moet krijgen.”

Mercator-Orteliushu­is

Ook het Mercator-Orteliushu­is in de Kloosterst­raat krijgt een budget toegewezen. Minister Weyts houdt 700.000 euro vrij voor de renovatie van deze barokke stadsvilla.

De kern van het gebouw dateert uit de zestiende eeuw. Het pand is genoemd naar de cartografe­n Abraham Ortelius, die in de directe buurt zou hebben gewoond, en Gerard Mercator. Momenteel verhuurt de stad het aan uitgeverij Het Bronzen Huis. Na de renovatie zouden in het Mercator-Orteliushu­is kantoor-, horeca- en handelsrui­mtes moeten komen.

Ben Weyts Vlaams minister "Dit pand wordt een extra parel aan Antwerpens kroon"

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het museum Ridder Smidt Van Gelder aan de Belgiëlei. De gevel doet denken aan een Frans hôtel uit de 18de eeuw.
FOTO JORIS HERREGODS Het museum Ridder Smidt Van Gelder aan de Belgiëlei. De gevel doet denken aan een Frans hôtel uit de 18de eeuw.
 ?? FOTO BART GOSSELIN ?? Het Mercator-Orteliushu­is in de Kloosterst­raat mag op 700.000 euro aan overheidss­teun rekenen.
FOTO BART GOSSELIN Het Mercator-Orteliushu­is in de Kloosterst­raat mag op 700.000 euro aan overheidss­teun rekenen.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium